Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.03.2014. u 12:00

Šteta što premijer nije Hrvatima u Australiji govorio o “crnoj legiji” u Ustavnom sudu jer bi tek tada shvatili koliko mi držimo do pravnih principa.

Naš premijer Zoran Milanović svojim domaćinima u Australiji rekao je kako im možemo ponuditi to što smo zemlja koja drži do pravnih principa. Baš! Ni manje ni više. Jako je lijepo naglasio što nas krasi. Zaista smo se nauživali tih principa i što su sve vladajući činili ne bi li ih obranili. Postavili su Josipa Leku za predsjednika Sabora, a diva Peđu Grbina za šefa saborskog Odbora za Ustav. Izmislili su endemičnu funkciju “tajnog izvora u vrhu Vlade”. Svim raspoloživim političkim sredstvima branili su osumnjičene za ubojstvo Stjepana Đurekovića, podrivali autoritet Vrhovnog suda, ismijavali i skandalizirali suce. Sve radi principa!

Kako li je samo potpredsjednica Vlade Vesna Pusić branila Ustav i odolijevala onima koji su ga htjeli oskvrnuti samo zato da bi mogli progoniti političke ubojice iz doba komunizma. Odolijevala je i premijeru, i koaliciju je, činilo se, bila spremna dovesti u pitanje. I tako punih osam dana. Tek kad se našlo rješenje jednako za sve ubojice, pristala je da se u Ustav unese što god požele politički pomodari.

Doduše, odluka Vrhovnog suda koja otvara mogućnost predaje Zdravka Mustača u povodu njemačkog uhidbenog naloga, pokazala je kako su bili uzaludni svi ti napori vladajućih u principijelnoj obrani bivših udbaša, ali baš zato i baš sada treba podsjetiti što su sve radili braneći, kako Milanović u Australiji govori, principe pravne države. Naravno da su samo i isključivo zbog pravnih principa isprovocirali ujedinjenje hrvatskih profesora ustavnog prava u javnom apelu kojim su upozorili da nam prijeti ustavna kriza. Crnom legijom vladajući su nazivali ustavne suce svaki put kad bi se drznuli upozoriti na značaj procedure, te druge ustavne i demokratske principe, na poštovanje kojih smo se zakleli usvajanjem europske pravne stečevine.

Naravno da premijerov posjet Australiji nije mjesto ni vrijeme gdje bi Milanović sve te detalje trebao iznositi. Premda, šteta! Jer, barem Hrvatima u Australiji ne bi trebalo tumačiti što bi trebalo značiti kad se suce Ustavnog suda naziva “crnim legionarima” i da je to vrhunski izraz poštovanja autoriteta institucije koja čuva temelje hrvatske ustavne demokracije. Pa i još jedno smanjivanje plaća sucima, koji nemaju službenih automobila, mobitela, reprezentacije i drugih izvora prihoda, očekivan je izraz odnosa vladajućih prema pravnoj državi. Neka se suci nauče kako trebaju suditi, kakvih i čijih se principa trebaju držati. Mogao je naše i australske gospodarstvenike premijer privući i isticanjem da se kod nas principijelno štite prava predstečajnih dužnika: pod cijenu obespravljivanja vjerovnika, ismijavanja poreznih obveznika i skrupuloznih tvrtki u kojima su svi podnosili žrtve da bi uredno izvršavali svoje obveze, umjesto da su napuhavali plaće i druge troškove.

Dokle ide principijelnost vladajućih vidjeli smo i po tomu što su se izdigli čak i iznad volje naroda posežući za, i u svjetskim razmjerima raritetnim, tumačenjima demokratskih principa i vladavine prava. Koalicijski partneri, oporba, mediji, predsjednik Josipović i Ustavni sud sugeriraju Josipu Leki da poštuje proceduru, ali on se ne da. Iz principa! Da ne čuva referendumske potpise o ćirilici ne bi se Milanović sada u Australiji mogao hvastati koliko mi držimo do pravnih principa. Svaka čast premijeru, tako se zastupa državu. Ako treba, i laganjem. Tako je za Domovinskog rata rekla jedna novinarka i to joj nikad nisu oprostili. Ali, bila su to druga vremena i običaji.

Komentara 5

AS
asi2013
13:18 11.03.2014.

Poslije ovog članka, nema potrebe ništa dodati. Svaki detalj i onako zna svatko tko zna čitati između redaka. Milanović u Australije je ovca, a doma tigar. Današnji političari nastoje ugoditi svakome, svojim izjavama, a udarati po Hrvatskom narodu.

OK
okaidy
13:30 11.03.2014.

postao je još omraženiji među Australskim Hrvatima zbog one bijedne izjave "nisam vam došao tražit novce", jer skupljali su Hrvati sami ti novce za ratom razorenu domovinu, bez da ih je itko tražio.Neka ne dolazi više nikad, nije ni svjestann koliko je omražen.

DU
Deleted user
13:23 11.03.2014.

Gospodine Jurasiću, meni je bilo jednako teško slušati kada se htio oprati od tite i komunizma. Taj naš milanović nije ni za što. Mene bi mogli i ubiti ali ja nikada ne bih zanijekala svoje roditelje i odgoj koji sui su mi usadili. Mislim da komunisti lupaju glavama od zid dok čekaju da zoran progovori. Tako ih i treba, jer za njih je i obitelj i Domovina zastarjela zadruga, vidimo kako oni čuvaju taj svoj inkubator goluždravih pilića, propadoše di god se pojave, ljudi ih se kane i izbjegavaju ih. Dao Bog zatrlo im se sime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije