Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ime razdora

Svađa zbog ulice M. Budaka, ploče išarali i ukrali

budak
Ivica Galović/Pixell
14.10.2011.
u 15:53

Nepoznati su se počinitelji na zgradu Mjesnog odbora na kojemu se nalazi ploča “potpisali” kao antifašistička akcija Antifa

Ne stišava se bura oko odluke Gradskog vijeća da ne promijeni naziv ulice Mile Budaka u Slavonskom Brodu. Pokazujući svoje nezadovoljstvo tom odlukom, nepoznati su počinitelji crvenom i crnom bojom obojili nekoliko ploča s imenom “inkriminirajuće” ulice, a jednu su čak i skinuli. Usput su se na zgradi Mjesnog odbora u Malom Parizu potpisali kao antifašistička akcija Antifa.

Bez promjene dokumenata

Povjesničar Petar Bašić, koji je uime Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave PLUS obrazložio inicijativu za promjenu imena ulice kaže da se sve moglo preduhitriti mudrijom odlukom Gradskog vijeća. – Mi smo svjetski raritet i svjetska sramota. Budak nije simpatični pisac i književnik iz povijesti, kakvim ga neki kvalificiraju, nego ministar bogoštovlja i kulture NDH koji je potpisivao rasne zakone. To je isto kao da u Nürnbergu ili Berlinu imate Göringovu ulicu ili pak galeriju Hitlerovih akvarela – ističe Bašić.

Dodaje kako primjedba da bi promjena dokumenata bila preskupa ne stoji, jer ih građani bez obzira na novi naziv ulice mogu koristiti sve dok zakonski ne isteknu. Nasuprot njemu, gradski vijećnik Ivica Kovačević (HNS), koji živi upravo u Budakovoj ulici, prilikom glasovanja podigao je ruku protiv promjene imena, obrazloživši to time što je takav bio stav baze, odnosno Mjesnog odbora. Ipak, njegovo je glasovanje u javnosti izazvalo čuđenje s obzirom na programsko opredjeljenje njegove stranke.

Dva puta na glasanju

– Istina je da sam glasovao protiv promjene, ali ja sam na toj sjednici najprije tražio da se izglasa moratorij na donošenje bilo kakvih odluka, barem dok ne prođe ovo predizborno vrijeme. Međutim, predsjednik Gradskog vijeća oglušio se na moj prijedlog i pitanje promjene naziva odmah je stavio na glasovanje. Same stanovnike ove ulice ionako nitko ništa nije pitao ni 1990. ni danas – kaže Kovačević. Predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Zlatka Čičić (SDP) kazala je da su ona i njezina stranka odmah bile za promjenu, ali su u dva navrata preglasani.

– Neprimjereno je da jedna gradska ulica nosi ime tvorca rasnih zakona iz NDH i uvjerena sam da će doći vrijeme kada će se taj naziv promijeniti – kaže Z. Čičić.

 Na vlasniku je, odnosno Gradu, da podnese prijavu i zahtjev za odštetu zbog skidanja i oštećenja ploče s imenom ulice.    

Ključne riječi

Komentara 192

OB
-obrisani-
00:05 15.10.2011.

da je neki \"moj \" pesnik napisao nešto slično...npr. hrvate obesiti za kravate....ja bi mu isto tako pošarao ulicu

VE
velikazmija
20:21 14.10.2011.

neka mi ti pismoslikari ili ličioci kažu ko je veći zločinac tito ili mile budak --

DO
dobardan
19:17 14.10.2011.

yale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije