Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divljaštvo

'Sv. Martinu s guskom' sjekirom teško oštetio lice

vandalizam (1)
presnimila Ljiljana Risek
09.05.2011.
u 12:15

Umjetnički savjet LUV-a: Oštećenje skulpture smatra se stopostotnim, pa se Sv. Martin može svrstati u kategoriju uništena likovnog djela kao posljedice zle namjere

Na veliku žalost lepoglavskog izvornog umjetnika Dragutina Jamnića-Drageca, u umjetničkom parku na njegovu imanju što ga krasi osam skulptura velikih dimenzija, dogodilo se ono od čega je tijekom prošle tri godine najviše strepio. Pod okriljem noći, neki mu je zlobnik teško oštetio skulpturu, sjekirom joj unakazivši lice i uništivši joj time sve bitne karakteristike likovnog i umjetničkog sadržaja.

Za razliku od prije tri godine, kada je na identičan način uništio skulpturu nazvanu Žena s košem – čuvarica imanja, ovaj put na meti njegovih destruktivnih nagona našao se dva i pol metra visok kip Sv. Martina s guskom, izrađen u hrastovini.

– Ne znam što bih na sve to rekao, cijelu noć od muke nisam spavao. Nije mi jasno kako nekome može pasti na pamet da se u noćnim satima vere po skulpturi, udara je sjekirom, odsijeca nos i tako je zauvijek oštećuje. Nastala oštećenja su takva da se ne mogu popraviti, jer svako dodavanje odsječenih dijelova i lijepljenje bilo bi samo improvizacija – konsterniran je Dragutin Jamnić.

Umjetnik je gotovo siguran u to tko bi mogao biti počinitelj, međutim, svoje sumnje ne može dokazati. Nedjelo je prijavio policiji, a divljaštvo nad skulpturama izaziva i zgražanje susjeda i prolaznika.

– Upravo dovršavam još jedno djelo velikih dimenzija – skulpturu Majke s djecom, koja će uskoro biti postavljena u krug Dječjeg vrtića u Lepoglavi. Hoće li zlobnik udariti i na tu skulpturu? Ma ne može taj posjeći toliko koliko ja mogu napraviti! – poručuje Jamnić.

Na žalost, što se Sv. Martina tiče, oštećenje skulpture smatra se stopostotnim, a iz Likovne udruge Varaždin poručuju da se može svrstati u red uništena likovnog djela kao posljedice zle namjere i vandalskog čina. Prema procjeni Umjetničkog savjeta LUV-a, s ovim najnovijim kulturocidom umjetnik je pretrpio ukupnu štetu veću od 50.000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije