Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa “Zaštitimo hrvatsku kunu” nije uspjela

Suverenistima nedostajalo 34.285 potpisa za referendum

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/2
16.11.2021.
u 20:00

Suverenisti ostali bez pomoći vodstva DP-a kojem su stigle dojave da im “vrbuju” članove za volontersku mrežu

Hrvatski suverenisti nisu u dva tjedna uspjeli skupiti dovoljno potpisa za referendumsku inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu”. No, bili su blizu. Kako doznajemo, skupljena su 334.582 potpisa, a trebalo im je 368.867. Dakle, nedostajalo je 34.285 potpisa pa je pitanje kako bi sve završilo da su dobili i podršku, primjerice, Mosta, te da Domovinski pokret nije pozvao svoje članove da ne volontiraju na štandovima.

Da su prešli 300.000, objavio je prije tjedan dana Marijan Pavliček, šef Hrvatskih suverenista i član organizacijskog odbora referendumske inicijative. Tada su još imali nadu da će dostići traženi broj. Po terenu, od Iloka do Župe dubrovačke, na oko 250 lokacija, skupljale su se potpisne knjižice s uvjerenjem da su uspjeli.

Prikupljanje potpisa završilo je 7. studenog, dokad su građani imali priliku odgovoriti na pitanje: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu”.

Referendumsko pitanje usmjereno je na vraćanje povjerenja građana u politiku – poručio je saborski zastupnik HS-a Marko Milanović Litre.

27.10.2021., Zagreb - Marijan Pavlicek, predsjednik Hrvatskih suverenista.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Pavliček je vjerovao da će građanima s prikupljenim potrebnim brojem potpisa “vratiti moć odlučivanja” i povjerenje u demokratske procese stvaranjem uvjeta za provođenje referenduma. No, razmrvljena desnica očito se nije uspjela okupiti ni oko tog pitanja. Hrvatske suvereniste službeno je podržao HSP, ali je podrška Domovinskog pokreta – izostala!

Predsjednik te stranke Ivan Penava izjavio je prije tri tjedna da podupiru pravo građana na neposredno izjašnjavanje, no da nema potrebe da se očituju o inicijativi jer Suverenisti nikad nisu formalno zatražili potporu. Penavina je stranka članstvu čak poslala okružnicu s naputkom da se ne odazivaju pozivu na volontiranje na štandovima za prikupljanje potpisa. U DP-u su, naime, s terena dobili informacije da Suverenisti “vrbuju” njihove članove da se uključe u volontersku mrežu prikupljanja potpisa.

Suverenisti su opovrgnuli da je bilo organizirane akcije, već eventualno samo pojedinačnih poziva na prijateljskoj bazi. U HS-u su isticali da osim HSP-a ni jedna druga stranka nije javno i službeno pozvala članove i glasače da potpišu referendumsku inicijativu. Bivši šef DP-a Miroslav Škoro prozvao je svojedobno Penavu da je protiv referenduma o uvođenju eura u Hrvatsku, nazvavši ga “marionetom uvozničkog lobija kojemu nisu na srcu hrvatski građani, nego njihovi trgovački interesi”. 

Komentara 4

NO
nogogaz
20:04 16.11.2021.

Dole EU! Dole €uri! CroExit! Dole Milanović! Neka zivi nasa domovina Hrvatska na suncanom Balkanu! Neka zivi hrvatski balkanski narod!

DU
Deleted user
22:28 16.11.2021.

Ljudi to ne kuže ali bez vlastite valute gubimo ono malo suverenosti sto nam je bilo ostalo. Gdje je nestala ona "Hrvatska lisnica u Hrvatskom džepu"? Zašto smo se borili u domovinskom ratu? Da Beograd zamijenimo Bruxelles-om? Da možemo isticati pederske zastave? Nevjerojatno kako Hrvati kroz povijest padaju na te fore i prodaju se za sitnu lovu, ali ponavljam - imamo što zaslužujemo.

SL
slavenZadravec
20:24 16.11.2021.

Dobro je da kuna konačno odlazi u prošlost. Osobno mi je najviše smetala službena kratica HRK koja neodoljivo podsjeća na onomatopeju za hračak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije