Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Marinka Jurasića

Danas u Večernjem: Tko naređuje Hrvatskoj vojsci

Naslovnica 11.05.
Foto: Vecernji.hr
1/2
11.05.2015.
u 00:12

Dok nema dvojbe da isključivo predsjednik države izdaje zapovijedi u ratu, u miru imamo čak četiri zapovjednika.

Vojni mimohod u počast 20. godišnjice Oluje doveo nas je u prilično shizofrenu situaciju u kojoj se svi pitaju tko zapovijeda Oružanim snagama (OS) u miru, predsjednica države ili Vlada. Tko bi pomislio da bi mogao nastati takav prijepor oko proslave najveće pobjede? Što bi tek bilo da predsjednik ne želi mimohod u Zagrebu recimo baš iz razloga zbog kojih Srbija traži da se Oluja ne slavi. Ili da želi tri mimohoda u posljednjoj godini mandata Vlade koja mora naći za to sredstva u proračunu. I obrnuto jer i Vlada može biti rasipna u predizbornoj godini.

Niz zakona i propisa

Dok nema dvojbe da isključivo predsjednik države izdaje zapovijedi u ratu, u miru imamo čak četiri zapovjednika. Zakon o obrani propisuje da o uporabi Oružanih snaga odlučuju Sabor, Predsjednik RH, premijer i ministar obrane u skladu s Ustavom i Zakonom. Vojni mimohod jest uporaba Oružanih snaga u miru, ali u čast ratnog događaja od nacionalnog značenja, a prema Ustavu vrhovna zapovjednica je predsjednica.

Cijeli tekst čitajte u današnjem izdanju novina ili prolistajte e-izdanje!

Foto: Vecernji.hr

Komentara 52

ĆA
ćaćaća
21:34 10.05.2015.

dok je bio predsjednik josipović nitko nije spominjao 4 zapovjednika..ovo je nakaradno što rade skh/4c koalicija od hrvatske države..zaboravljaju kako je moćna jna prošla..

DR
drugPlenky
21:30 10.05.2015.

Zoka bi se igrao vojske, pa mogao si to prije 25 godina ali to je bio pravi rat pa ti se baš nije dalo

GU
gustirna
20:39 10.05.2015.

Ne mogu zamisliti da dezerter naredjuje hrvatskoj vojsci.....vojsci koja je potukla njegovu antifasisticku zlocinacku jna i saveznike cetnike u domovinskom ratu......sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije