Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petar ćirić

Sutra suđenje osumnjičeniku za ratni zločin na Ovčari

ovcara
Patrik Macek/PIXSELL
14.11.2012.
u 12:02

Ćirić se sumnjiči da je bio jedan od sudionika i izvršitelja ratnog zločina na Ovčari gdje su pobijeni civili i ranjenici odvedeni iz vukovarske bolnice

Pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, kojim će predsjedavati sudac Dušan Knežević, sutra počinje suđenje Petru Ćiriću, zvanom Pero Cigan, za zločine počinjene u Vukovaru 1991. godine. Ćirić se sumnjiči da je bio jedan od sudionika i izvršitelja ratnog zločina na Ovčari gdje su pobijeni civili i ranjenici odvedeni iz vukovarske bolnice.

– Ćirić je, prema navodima optužnice, rukama i nogama udarao po raznim dijelovima tijela ratne zarobljenike koji su bili primorani protrčati kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari, nanoseći im ozljede. Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odvoženi na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu iz vatrenog oružja pucao je u njih i tako ih lišio života. Po povratku s Grabova ispred hangara na Ovčari sudjelovao je i u streljanju posljednje skupine desetak ratnih zarobljenika – navodi se u priopćenju Tužiteljstva za ratne zločine.

>> U Beogradu uhićen Petar Ćirić – krvnik s Ovčare

Ćirić se dovodi u vezu i s ratnim zločinima počinjenim u logoru Velepromet kroz koji je u jesen 1991. godine prošlo više od deset tisuća osoba i gdje je ubijeno više od 700 ljudi. Za ubojstvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na farmi Ovčara pokraj Vukovara 1991. godine, od kojih su identificirane 193 osobe, Tužiteljstvo za ratne zločine je do sada postupalo u ukupno tri predmeta. Od 20 optuženih pravomoćno je osuđeno njih 15 na ukupno 207 godina zatvora, a pet ih je oslobođeno.

Komentara 3

OB
-obrisani-
12:46 14.11.2012.

svakome po zasluzi.....a zlocince u zatvor i to dozivotni kao opomenu ostalima

TH
thekurcula
14:16 14.11.2012.

U potpuno se slažem. Ali u slučaju Ovčare duboko sam nezadovoljan bar sa dve stvari. jedna je politički marketing koji se prede oko tog zločina a drugi je što se sa više strana blokira rasvetljenje pozadine priče ovog zločina. Celi jedan sudski proces (ovaj u Beograd) iskorišten je da se zamagli pozadina, uz aktivno odobravanje "stranog faktora" i pasivno hrvatske strane. Naime, beograd zamagljuje tu priču iz svojih interesa a zaspadni interesi, ako i nisu potpuno isti, dosta se poklapaju. Interesi zagreba jesu malo drugačiji ali ni njima nije u interesu potpuna istina pa se prema svemu, za sada, postavlja pasivno, što je takošđe vid saučesništva u zločinu protiv istine.

CH
Charlemagne26
15:01 14.11.2012.

"Ćirić se sumnjiči" Eh, jedina konstanta vam je nepismenost. Nije Ciric se sumjici nego CiricA se sumnjici. Ok, ipak su to austrijske novine. Ovo vjerojatno pisu ljudi kojima hrvatski nije materinji jezik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije