Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni

Sutra prosvjedni skup željezničara ispred Kalmetina ministarstva

Vlak naletio na mopedistu nedaleko Varaždina (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
24.10.2011.
u 11:28

Sindikat već duže upozorava na propadanje HŽ-a, na loša zakonska rješenja i loše poslovne odluke menadžmenta.

Željezničari sutra, 25. listopada, kreću u prosvjed, najavljuje Sindikat željezničara. Okupit će se u 10 sati na platou ispred V. perona zagrebačkog željezničkog kolodvora, nakon čega će prosvjedna kolona krenuti Mihanovićevom, Miramarskom, Vukovarskom i kroz Vrbik prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, gdje je prosvjedni skup zakazan u 11 sati.

Sindikat već duže upozorava na propadanje HŽ-a, na loša zakonska rješenja i loše poslovne odluke menadžmenta pojedinih tvrtki, kao i na neredovitost isplata materijalnih prava i sve teže uvjete rada radnika društava HŽ Holding i kćerinskih društava, a prijeko potrebna modernizacija i obnova odgađa se. 

– Kap koja je prelila čašu je pokušaj da se nauštrb modernizacije HŽ Hrvatskih željeznica od EBRD-a ishodi kredit za pelješki most, a kad to nije uspjelo, odbija se dati suglasnost za kreditno zaduživanje u svrhu nabavke prijeko potrebnih motornih vlakova za prijevoz putnika domaće proizvodnje.

Izostaje čak i suglasnost za nabavku dijela motornih vlakova kreditom za koji nije potrebno jamstvo države. Znamo li da je u proteklom razdoblju za ceste potrošeno 200% planiranih sredstava, a za željeznice 33% planiranih sredstava, razvidno je koliko Vlada marginalizira HŽ. I dok Vlada odbija dati suglasnost za nabavku vlakova, istodobno daje suglasnost za nabavku četiri putnička zrakoplova.

Nismo protiv kupnje zrakoplova, ali smatramo da je nabavka putničkih motornih vlakova u javnom interesu, naročito u gradsko-prigradskom prijevozu Zagreba i drugih većih gradova, gdje za brze željezničke linije nema alternative – objašnjava Ivan Forgač, predsjednik Sindikata željezničara. Podsjeća da je zbog neodržavanja pruga već izgubljeno više od 700 radnih mjesta u kćerinskim društvima HŽ-a, a propadanjem pruga ugrožava se i svih 17.500 zaposlenih.

Komentara 10

LU
lutomirski
12:09 24.10.2011.

Sta niste vec primjetili da oni vas vec godinama zajebavaju, skinite konacno tu bandu lopovsku i HDZ, tu nema buducnosti...!!!!!!!!!!

NO
novahrvatska
13:36 24.10.2011.

Željeznica je najbolje ogledalo svake države! Trula država-trula željeznica!

Avatar nekakav
nekakav
11:51 24.10.2011.

koji gadovi i smradovi željezničarski... sad im smeta što de dio novca preusmjerava.. a niej ih smetalo pred 3 godine kad su oni od države dobijena sredstva za infrastrukturu preusmjerili sebi u plaće, dodatke, otpremnine uz penziju? to im nije tada smetalo ,sad im ne bi smjelo ni ovo. ja na to gledam kao vraćanje duga... ionak ne rade ništa, primaju 6.000 kuna za nošenje čekića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije