Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sutra prosvjed studenata pred resornim ministarstvom

Zagrebački Fakultet političkih znanosti bit će prva postaja sutrašnjeg prosvjeda, nakon čega će se nezadovoljstvo studenata iznijeti i ispred resornog ministarstva.
30. studenoga 2009. u 13:07 20 komentara 3 prikaza
studenti
Foto: Nino Strmotić/Pixsell

Studentska blokada ušla je u svoj drugi tjedan provedbe, a sutra će se održati i veliki prosvjed koji organiziraju studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Okupljanje je planirano u 14 sati ispred fakulteta, a u 14.30 sati studenti će doći ispred Ekonomskog fakulteta. U 15 sati planiraju stići do Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Jučer je održan i prvi sastanak Povjerenstva za izradu zakona o financiranju sveučilišta, na čijem je čelu prof. Žarko Puhovski.

- Podržavamo da se ukinu školarine, ali imamo uvjet. Prijedlog je da studenti koji se upisuju imaju pravo na 10 ili 12 semestara besplatno, ali ako udovoljavaju ritmu studiranja. Drugim riječima, oni koji to ne čine, ne bi plaćali cijeli semestar nego razliku u nepoloženim bodovima - izjavio je Puhovski dodajući da će, koliko će koji bod nositi novca, određivati sveučilišta.

Dekan: Filozofski fakultet u Splitu nije blokiran!

Splitski Filozofski fakultet nije u blokadi. Nastava se odvija redovito na lokacijama u Lori, Teslinoj, Hrvojevoj i klerikatu u Zajčevoj ulici, izvijestio je jučer prof.dr. Marko Trogrlić, dekan Filozofskog fakulteta.

Ističe da su prosvjednici, članovi plenuma studenata Sveučilišta u Splitu, ometali nekolicinu nastavnika u održavanju prijepodnevne nastave u nekoliko učionica u Radovanovoj ulici. No, usprkos tome, tvrdi dekan Trogrlić, studenti redovito dolaze na predavanja i nastavna aktivnost nije u blokadi!

Članovi plenuma studenata i nadalje tvrde da je Filozofski fakultet blokiran. Poručuju da nisu, što im se posljednjih dana spočitava, “teroristička manjina koja maltretira većinu”. Napominju da svaku večer održavaju plenum i da svi nazočni odlučuju o tome hoće li se idućeg dana blokada nastaviti ili prekinuti. Od zahtjeva za besplatnim obrazovanjem ne odustaju.

 

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • virtual:

    Nije dobro ovo,da ljudi plaćaju školu, i po završetku završe u garaži i rade na crno kod nekog\"gazde\" za nikakve novce!!! ,Treba ljudima omogućiti besplatno školovanje,besplatno zdrastveno,za djecu besplatan prijevoz.... I onako kad odu u radništvo svi živi će im ... prikaži još! uzimat... A dolje komentaristi su zaboravili kako je njima bilo kada su studirali(AKO SU UOPĆE),ili su još od onih ostataka socijalističke generacije kada je sve bilo besplatno,a koja nam sada određuje sudbinu uz neko krme u restoranu!!

  • ramirna:

    to nisu prosvjedi to su neredi jer ako nekome branite da obavlja svoj posao ili ide na nastavu to je onda teror i to murija mopra rješiti kako zna , arazlog više je taj što se u cijelom svijetu plaća studij

  • Pippo9:

    Nema ništa od ovih jadnih pokušaja šačice anarhista i vječnih studenata.99% studenata se protivi ovim stvarima i pokušajima i ovaj prosvjed će doživjeti debakl