Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB INTERESA

Sutra odluka jesu li CIMS i honorar u KB Dubravi Vargini grijesi

Dalija Orešković
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
14.01.2015.
u 10:00

Ministar je od Povjerenstva zatražio tumačenje bi li bio u sukobu interesa kad bi tražio poticaj za kupnju električnog automobila

Siniša Varga sutra je tema u sve tri točke dnevnog reda sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

To će tijelo presuditi je li ministar zdravlja zbog afere CIMS u sukobu interesa. Naime, Vlada je na Vargin prijedlog odobrila sufinanciranje medicinskog kongresa u organizaciji Centra za izvrsnost medicinskih struka, udruge čiji je Varga, pokazalo se kasnije, osnivač i čije sjedište je na njegovoj adresi, da bi potom koristila i prostor HZZO-a. Nakon otkrivanja afere ljetos, Varga se izjasnio da nije u sukobu interesa jer je prestao biti predsjednik CIMS-a u veljači, a ministrom je imenovan u lipnju.

Pod predsjedanjem Dalije Orešković, Povjerenstvo će odlučiti i je li Varga bio u sukobu interesa u slučaju svog angažmana u KB-u Dubrava, nakon što je iz te bolnice prešao na funkciju šefa HZZO-a 2012. godine. Od KB-a je, naime, primao mjesečni honorar za edukaciju specijalista stomatološke protetike na Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta, koji ga je trebao zamijeniti u bolnici u kojoj je do imenovanja za šefa HZZO-a radio. Demantirajući Indexove navode, Ministarstvo zdravlja tada je ustvrdilo kako nije točno da je prim. dr. Varga kao čelnik HZZO-a sam sebe angažirao u KB-u Dubrava i odobrio si honorar, već je to odobrio i potpisao tadašnji predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a, dr. Marijan Cesarik.

Ministar Varga u pola godine mandata višekratno se doveo u dvojbene situacije po pitanju sukoba interesa, a tek treba vidjeti što će biti s prosinačkim putovanjem na skijalište službenim ministarskim automobilom s vozačem u Italiju. Očito je izvukao pouku jer je treća tema sjednice Povjerenstva u četvrtak na njegov zahtjev. Zatražio je, naime, da mu se unaprijed razjasni smije li se, kao ministar, prijaviti za poticaj za kupnju električnog automobila, ili bi to bio sukob interesa.

>> Predsjednik udruge CDP pisao Milanki Opačić: Je li vaš djelatnik u sukobu interesa?

>> Povjerenstvo odlučuje je li Bandić u sukobu interesa

Komentara 4

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
12:41 14.01.2015.

...a zašto se povjerenstvo očituje sa 6 mjeseci zakašnjenja... i što je sa skijanjem... sobicom od 1.200.000 kn... raznoraznim PR agentima i agencijama...

Avatar comparator
comparator
10:13 14.01.2015.

Žalosno je kad povjerenstvo ili neka komisija stalno mora kontrolirati "naše"političare.

PA
pacijent
11:12 14.01.2015.

Govorimo o postenju bivsih vlada a ova je gora od svih ostali zajedno prije par dana kupovao je danske stolove i stolice za grdnu lovu a sad ovo stara poslovica -"ko o cemu kurva o postenju i vojnik o skracenju"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije