Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljstvo

Šutnjom administracije protiv volje mještana

'05.04.2012., Stefanec - Mjestani Stefanca nakon 10 godina odvajaju se od opcine Mala Subotica i pripajaju se Cakovcu. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
11.04.2012.
u 15:24

– Sad kad SDP ima većinu u Hrvatskom saboru, nadamo se da će sve ići lakše i brže – kaže predsjednica Mjesnog odbora Štefanca Ana Jambrović

Mještani Štefanca sve su bliže cilju. Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da nema razloga da se prilikom odlučivanja o izdvajanju Štefanca iz sastava općine Mala Subotica i pripajanju gradu Čakovcu, ne usmjeri pozornost na iskazanu volju građana. A mještani Štefanca nedvojbeno su pokazali da se žele pripojiti Čakovcu – 80 posto njih potpisalo je takvu inicijativu.

Glavni argument im je taj što su više vezani uz Čakovec nego uz Malu Suboticu, kojoj teritorijalno pripadaju. Djeca iz Štefanca u osnovu školu odlaze u Ivanovec, koji je u sastavu grada Čakovca, roditelji djecu voze u vrtiće u Čakovcu, gdje im je i središte pošte, a i vjernici pripadaju župi Ivanovec.

– S malom Suboticom ništa nas posebno ne povezuje. Godinama nas se zapostavljalo jer se novac ulagao drugdje, a najmanje u naše selo – kaže mještanin kojeg smo zatekli ispred trgovine. Načelnik Male Subotice Vladimir Domjanić kaže da će cijeli postupak izdvajanja Štefanca ići redovnim putem.

– Prvi je korak raspisivanje referenduma na kojem će mještani odlučiti žele li se pripojiti Čakovcu ili ne. To je njihovo zakonsko pravo. Otkako sam načelnik, suradnja je s Mjesnim odborom Štefanec dobra. Novca u proračunu za ulaganja je malo, no nastojimo da se ravnomjerno ulaže. Je li Štefanec prije bio zakinut, teško je reći – kaže Domjanić, koji je “slučaj Štefanec” naslijedio od bivše vlasti. Inicijativa za izdvajanje pokrenuta je još 2007. godine. Skupljali su se potpisi, a kako se nakon toga ništa nije događalo, tada oporbena zastupnica Dragica Zgrebec predlaže Hrvatskom saboru izmjene i dopune zakona, ističući da je Općinsko vijeće Male Subotice donijelo mišljenje o inicijativi, no nije raspisalo referendum, što je nazvala “šutnjom administracije”. U Maloj Subotici, a i u državi, tada je na vlasti bio HDZ, a u Čakovcu SDP, pa je, kažu mještani, i politika odigrala svoje.

– Sad kad SDP ima većinu u Hrvatskom saboru, nadamo se da će sve ići lakše i brže – kaže predsjednica Mjesnog odbora Štefanca Ana Jambrović. Bivša vlast tvrdi da Štefanec nije zapostavljen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije