Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKA POSLA Odvjetnici prozivaju

Sutkinji zbog pijanstva u prometu uvjetna kazna, a druge šalje u zatvor

29.12.2008.
u 19:05

Nakon što je Korana Golić (33), sutkinja Općinskog suda, nepravomoćno osudila 74-godišnjeg austrijskog državljanina Franza Webera na zatvorsku kaznu od šest mjeseci za prometnu nesreću u kojoj je poginuo 17-godišnji mladić iz Siska, pokrenula se lavina nezadovoljstva.

‘Pravosudna blamaža’
Branitelji osuđenog Ivan i Marko Rafaj u žalbi su naveli kako je “presuda pravosudna blamaža”, prozivaju i sutkinju riječima “...i sam sudac mora pocrvenjeti zbog ove presude..., a podnositelj žalbe točno zna o čemu govori, a točno znaju i oni koji će čitati žalbu o čemu se radi”.

Odvjetnik drži kako presuda odudara od sudske prakse po kojoj se zatvorska kazna ne izriče čovjeku od 74 godine koji se korektno ponašao, pogotovu što je poginuli upravljao neosvijetljenim i neregistriranim motociklom, bez vozačke dozvole i pod utjecajem alkohola.

Sutkinja je odvjetnike, oca i sina, prijavila Hrvatskoj odvjetničkoj komori navodeći kako su prekršili Kodeks odvjetničke etike podcjenjujući sutkinju i diskreditirajući nepravomoćnu sudsku odluku. Odvjetnici su aludirali na slučaj u kojem je sutkinja Korana Golić sjedila na optuženičkoj klupi. Početkom ožujka ove godine, naime, sutkinja je, prema optužnici, u alkoholizoranom stanju, sa 1,89 promila, na području Popovače izazvala sudar u kojem je Mladenko Lovrinović teško ozlijeđen.

Na prvom i jedinom ročištu u Općinskom sudu u Kutini sutkinja je izrazila kajanje, priznala krivnju i suglasila se sa 6-mjesečnom uvjetnom zatvorskom kaznom koju je predložilo Općinsko državno odvjetništvo u Kutini. Izrečena joj je zabrana upravljanja motornim vozilima godinu dana. Zvonko Rožić, sudac i predsjednik Općinskog suda u Kutini, mogao je samo zaključiti slučaj jer je okrivljena prihvatila predloženu kaznu.

Protekcija ili...
Ovih dana sutkinji bi iz MUP-a trebao stići dopis u kojem je upozoravaju na zabranu upravljanja vozilom. S obzirom na razmjerno blagu kaznu, mnogi drže da je sutkinja imala protekciju u Državnom odvjetništvu, ali Marija Rukavina, općinska državna odvjetnica u Kutini, to opovrgava.

– I u drugim se slučajevima gdje nema smrtne posljedice i teškog invaliditeta predlažu uvjetne kazne – ističe M. Rukavina.


Korana Golić: Zašto nisu tražili moje izuzeće?

Sutkinja Korana Golić pak pita zašto odvjetnici, ako sumnjaju u njezinu nepristranost, nisu zatražili njezino izuzeće. – Bio bi određen drugi sudac koji bi vodio taj slučaj. Na naš upit je li protiv nje pokrenut stegovni postupak, Korana Golić rekla je kako njezin delikt, zbog kojeg se iskreno kaje i koji si nije smjela dopustiti, nije u vezi s poslom koji obavlja, tako da nije bilo razloga za pokretanje postupka u Općinskom sudu u Sisku. I dalje sudi prometne delikte, među ostalim izrekla je nepravomoćnu zatvorsku kaznu Alenu M. od 2 godine i 8 mjeseci, koji je sa 1,74 promila izazvao nesreću u kojoj je poginuo suvozač. Obitelj Mladenka Lovrinovića, kojemu je u sudaru slomljena prsna kost, ističe kako je sutkinja odmah priznala krivnju, a nazivala je i raspitivala se o Lovrinovićevu stanju. Lovrinović se i dalje liječi, nakon liječenja vidjet će što će moći dobiti kao odštetu za ozljede i dugotrajno liječenje. Obitelj ističe kako su za uništeno vozilo dobili premali iznos.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije