Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sutkinja sa 'sigurnosnim rizikom' opet nije imenovana na Vrhovni sud

Nakon što je sutkinja Slavica Garac srušila dvije odluke bivšeg saziva Državnog sudbenog vijeća jer su joj prekršena ustavna prava, ni novi saziv DSV-a nije ju imenovao za vrhovnu sutkinju po natječaju iz 2016.
12. veljače 2021. u 08:24 4 komentara 3426 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Slavica Garac, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, koja je dvaput na Ustavnom sudu rušila odluke Državnog sudbenog vijeća jer je zbog izvješća SOA-e nisu imenovali sutkinjom Vrhovnog suda, nije imenovana ni trećom odlukom DSV-a u povodu natječaja iz 2016. godine. Sutkinja se opet može obratiti Ustavnom sudu.

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić Sutkinja s rizikom Ustavni sud podijeljen kao nikad, DSV uskratio uvid u spis SOA-e

U povodu prve njezine ustavne tužbe utvrđeno je da joj je DSV povrijedio ustavno pravo na dostupnost svakog radnog mjesta i dužnosti pod jednakim uvjetima. Naime, DSV je tražio sigurnosnu provjeru za prvih pet od 24 kandidata, te su temeljem izvješća SOA-e utvrdili da kod nje postoji sigurnosni rizik. Prvi sljedeći kandidat po broju bodova prošao je provjeru te je imenovan vrhovnim sucem. O kakvom je riziku riječ nisu ni sutkinji rekli, a niti su joj naknadno dopustili uvid u te "povjerljive informacije". I Ustavni sud je potvrdio kako otkrivanje relevantnih dokaza nije apsolutno pravo, odnosno moguće je uskratiti ih ako postoji neki važniji javni interes. Ali DSV nije obrazložio koji je to legitiman interes bio da joj ne omoguće uvid. Slučaj je podijelio ustavne suce. Za dio ustavnih sudaca, ako postoji rizik za Vrhovni sud, onda postoji i za Županijski sud. Dio sudaca smatralo je da provjera vrijedi samo u odnosu na kandidate za Vrhovni sud koji nisu pravosudni dužnosnici. Dio ih smatra da bi podaci SOA-e trebali biti javni te da DSV treba pokrenuti postupak u takvim slučajevima.

PRAVNA ZAVRZLAMA Što se događa na Vrhovnom sudu? Zbog procjene SOA-e opet ukinuta odluka o imenovanju Slavice Garac

Bivši saziv DSV-a je i na "popravnom" prekršio više ustavnih prava sutkinje. Odbili su je imenovati zbog "postojanja sigurnosne zapreke". Ovaj put su joj omogućili uvid u izvješće SOA-e temeljem kojeg kod nje nema sigurnosnih zapreka, već sigurnosni rizik za imenovanje sutkinjom Vrhovnog suda. Ali, Zakon o sigurnosnoj provjeri ne poznaje taj pojam. Sutkinja je osporila i zaključivanje "na temelju mogućnosti ili vjerojatnosti", odnosno "neprovjerljivih procjena SOA-e". Već to što DSV nije donio odluku potrebnom većinom od šest glasova, bilo je dovoljno za ukidanje odluke, ali Ustavni sud je primijetio i da je Garac iznijela neke nove podatke "što znači da je bilo razloga za dopunu izvješća SOA-e". Zatim, nije odgovoreno na ostale njezine prigovore o izvješću koje je nekritički prihvaćeno bez obrazloženja. Sutkinja je očigledno tada doznala što kod nje predstavlja "sigurnosni rizik". Naime, Ustavni sud je radi zaštite tajnosti objavio njezin komentar da "ovako uspostavljena veza...na čemu se onda temelji zaključak o 'sigurnosnom riziku' je, u logičkom smislu, ravna šali jer počiva na krajnje uočljivo neadekvatnom kauzalitetu između objektivno nepovezanih fenomena".

Jučer smo poslali upit Državnom sudbenom vijeću o rezultatu glasovanja, razlogu nepoštivanja roka prema kojem je nova odluka trebala biti donesena u roku od 60 dana, te obrazloženju odluke s obzirom na usvojenu ustavnu tužbu lani 17. rujna, ali nam zasad nije odgovoreno.

Video: Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Dado-Glavurdic:

    Ženu bi tribalo oterat iz sudstva jer nemore imat sigurnosni rizik za Vrhovni sud a za Županijski da ga nema?!

  • Condorgrab:

    DSV je nepobitno utvrdilo da Slavica Garac predstavlja ozbiljnu ugrozdbu pravosuđu Republike Hrvatske jer nije članica HDZ-a. "Brisanje ne mijenja istinu !"

  • vidum:

    Ako Ustavni sud staje na njezinu stranu, onda sigurno nije u pravu.