Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR NA VRHU

Susret u Rimu: Angela Merkel i Mario Monti za ubrzani razvitak

Angela Merkel i Mario Monti
AFP/PIXSELL
13.03.2012.
u 20:21

Do susreta najmoćnije europske žene i mogućeg kandidata za čelo eurogrupe došlo je u vrijeme kada kriza više ne zastrašuje tako jako kao prije nekoliko mjeseci

- Prevladana je faza akutne financijske krize, ali se ne smijemo opustiti, već trebamo potaknuti razvitak - kazao je predsjednik talijanske nestranačke vlade Mario Manti na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon razgovora u palači Chigi, sjedištu talijanske vlade. Poslije zajedničke konferencije za novinare Merkel se sastala i s predsjednikom talijanske republike Giorgiom Napolitanom.

Nakon prvotne odgode putovanja Merkel u Rim prije 20 dana zbog ostavke njemačkog predsjednika Christiana Wulffa, dvoje ključnih aktera na europskoj pozornici konačno su se sastali u talijanskom glavnom gradu. Do susreta najmoćnije europske žene i mogućeg kandidata za čelo eurogrupe, a na koji položaj ga je upravo u utorak kandidirao Jean-Claude Juncker kojem istječe mandat, došlo je u vrijeme kada kriza više ne zastrašuje tako jako kao prije nekoliko mjeseci. Poslije strogosti u državnim računima, za što se zauzela Merkel, sada bi trebala prevladati Montijeva ideja o poticanju razvitka. Jer, bez obzira što je, na primjer, Italija učinila mnogo za uvođenje reda u državne račune, još ne uspijeva pokrenuti ekonomiju. Potrošnja je u padu, a i prema statističkim podacima Italija je ušla u tehničku recesiju jer dva tromjesječja za redom ostvaruje manji bruto nacionalni dohodak u odnosu na prethodna tromjesečja. Postoji opasnost da žrtve za smanjenje državnog duga postanu uzaludne ako ekonomija ne počne rasti.

- U ovoj fazi europskog života u kojoj je akutna kriza, kako se čini, prevladana, ne možemo se opustiti ni s nacionalne, niti s europske točke gledišta. Europska unija mora ući u fazu u kojoj će mnogo pažnje posvetiti zapošljavanju, prije svega mladih - kazao je Monti na konferenciji za novinare. Oboje premijera se zauzelo da parlamenti dviju država što prije ratificiraju fiscal compact, kako bi mehanizam europske stabilnosti što prije postao učinkovitim. - Moramo nastaviti raditi, u stalnoj što većoj suradnji, na dolasku do ekonomskih ciljeva. Zbog toga države članice EU moraju dati svaka svoj prilog. Potrebno je stvoriti zajedničko tržište za infrastrukture i uslužnu djelatnost te postići veću mobilnost - izjavila je Merkel koja je naglasila kako se došlo do suglasja glede Grčke, ali je sada potrebno pridobiti povjerenje tržišta.

Ključne riječi

Komentara 5

AA
aabbcc
21:50 13.03.2012.

. Angela Merkel i Mario Monti za ubrzani razvitak _______________ a ja mislio da su i predprosle godine oni bili za to !

Avatar Dolar=0
Dolar=0
13:32 14.03.2012.

da nisu razgovarali o tuzbi protiv Kine sto nece da im isporucuje retke metala -- Prvi put u istoriji, Zapad je juče grupno ušao u globalan trgovinski spor sa Kinom. Predstavnici Evropske unije, SAD i Japana predali su Svetskoj trgovinskojj organizaciji (STO) objedinjenu tužbu protiv Pekinga zbog „restrikcija prometa retkih metala koji su nezamenjivi u industriji visokih tehnologija”, potvrdio je predstavnik STO u Ženevi. Zvanični Peking je zajedničku tužbu EU, SAD i Japana već odbacio kao „neosnovanu”, uz najavu da će „aktivno braniti” pravo da kontroliše sirovine kojima raspolaže, uz istovremeno poštovanje uzusa STO. Kina svetskom tržištu isporučuje 90 odsto retkih metala izuzetnih magnetnih i optičkih svojstava poznatijih kao „grupa 51–71” (na Mendeljejevljevoj tablici).

Avatar Dolar=0
Dolar=0
13:35 14.03.2012.

nastavak : Globalna proizvodnja vrhunskog naoružanja, elektronska industrija, proizvodnja solarnih turbina, „blekberija”, plazma televizora danas nemaju zamenu za komponente od skandijuma, evropijuma ili gadolinijuma, čije kvote izvoza godinama određuje Kina, nakon što je SAD sredinom osamdesetih godina iz ekoloških razlogaa prekinula njihovu proizvodnju. „Retki metali biće za Kinu što je nafta za Saudijsku Arabiju”, prognozirao je 1992. godine kineski lider Deng Sjaoping. Sa globalnim uzletom vrhunskih tehnologija krajem prošlog i početkom 21. veka, Kina je pronašla računicu da uprkos izuzetno „prljavoj tehnologiji” pojača proizvodnju ove grupe retkih metala. Ulazeći u Svetsku trgovinsku organizaciju 2001. godine, Kina je obećala da neće kvotama ograničavati izvoz strateških sirovina. Ipak, Peking je 2006. godine počeo da smanjuje proizvodnju retkih metala i uporedo snižava njihove količine dostupne zainteresovanim stranim kupcima. Kada je 2010. Kina u jednom trenutku prekinula izvoz retkih metala Japanu, zbog teritorijalnog spora oko grupe ostrva, na svetskim berzama zavladala je panika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije