Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Suspendirana i prijavljena tri policajca

Mjesto nesreće u Rokovcima
import
30.05.2008.
u 23:47

Željko Kovač, policajac iz krim-policije u Vinkovcima, kazneno je prijavljen zbog izazivanja prometne nesreće u obližnjem mjestu Rokovcima, u kojoj je 11. siječnja smrtno stradao Stjepan Benić. Kovač je kaznenu prijavu “zaradio” tek nakon teksta objavljenog 25. ožujka u Večernjaku.

Popio prije ili poslije?
Tada smo iznijeli priču obitelji poginulog Benića, koja je sumnjala da policija zataškava slučaj i da nesreću nije skrivio suprug Mare Benić, kako je izvijestila policija, tvrdeći i ponavljajući da je 56-godišnji Benić sa staze izletio na cestu pred automobil, nego njihov djelatnik, u to vrijeme izvan službe. Izgleda da se ta sumnja pokazala opravdanom pa je Kovač suspendiran.

Osim njega, kaznene prijave su dobili te su također suspendirani policajci koji su te večerradili očevid, Zvonko Rukavina i Dragan Kovačević, a kako doznajemo u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima, protiv njih postupak vodi USKOK. Neslužbeno, tereti ih se za zloporabu položaja i ovlasti, sprečavanje dokazivanja te nesavjestan rad u službi.

Krunoslav Žgela, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, također nam je potvrdio da je policija tužiteljstvu podnijela “kaznene prijave protiv odgovornih osoba“, kazavši da zato što je predmet u nadležnosti USKOK-a i ne možemo dobiti više informacija o tom slučaju.

A nas je zanimalo još i to je li Kovač u vrijeme nesreće bio pod utjecajem alkohola. Naime, iako je prvotna tvrdnja policije bila da je napuhao nula promila, krvnim se pretragama pokazalo da je alkohola imao više od jednog promila. Pojavilo se tada “objašnjenje” da je Kovač popio nakon nesreće.

Mara Benić u ožujku nam je ispričala da njezin muž nikada nije vozio stazom, nego uvijek cestom. Rekla je i da obitelj ima svjedoke koji su Stjepana nekoliko minuta prije nesreće obišli na cesti.

Sumnjivo je i njoj i sinu bilo i to što je bicikl bio udaren straga: – Ako je točno što policija tvrdi, onda je bicikl morao biti udaren po sredini – ponavljali su.

Rekli su da im se čini kako vozač njihova supruga i oca nije uopće primijetio: – Pitali smo za mišljenje i jednog sudskog vještaka, a on nam je odgovorio da taj bicikl dobro pazimo i držimo u spavaćoj sobi jer je on “ključ” svega – izjavila je Mara Benić, ne skrivajući da je njen suprug u vrijeme nesreće imao dva promila alkohola u krvi. Dvadesetak dana nakon nesreće posjetili su ih policajci koji su radili očevid i pitali za serijski broj guma na biciklu!

Unutarnja kontrola
Ivan Ergotić, odvjetnik obitelji Benić, kaže da je postupak protiv Kovača sada u fazi istrage koja se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru.

Nakon teksta iz ožujka PU vukovarsko-srijemsku je “posjetila” unutarnja kontrola, a zatim je na mjestu nesreće obavljena rekonstrukcija. Odvjetnik Ergotić nam je potvrdio da je tada obavljeno i prometno vještačenje, i to na zahtjev policije što se, objašnjava, u praksi rijetko događa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije