Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U rodinu gnijezdu

Susjed zaprijetio da će rode otjerati petardama

rode (1)
Ivica Galović/Pixsell
01.07.2011.
u 11:13

U nekim gnijezdima još su jaja, što je posljedica kasnog dolaska roda, a u nekim gnijezdima mladunci su još premali za prstenovanje

Nakon što su prezimile u Africi, u Međimurje su se na proljeće vratile rode. Mužjak se pobrinuo za gnijezdo, dočekao ženku i nakon parenja u gnijezdima su uskoro osvanula jaja. Najčešće su četiri, a koliko će mladunaca o(p)stati, ovisi o iskustvu roditelja. Ptići koji su preživjeli vrućine, gladne jastrebove i druge nedaće, ovih se dana - prstenuju.

- Samo u murskom dijelu Regionalnog parka Mura-Drava, točnije u selima uz Muru u kojima gnijezde rode, prstenovano je više od 30 mladunaca, a prema brojnosti mladunaca u pojedinim gnijezdima, zaključujemo da je ovo izrazito dobra godina za rode. To govori i o kvaliteti staništa u kojima bijele rode pronalaze svoju hranu, što pak je potvrda opravdanosti ideje zaštite prirode u Međimurju - kazao je nakon prvog dana prstenovanja Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske priroda, čiji su djelatnici sudjelovali u prstenovanju mladunaca bijele rode diljem svih aktivnih gnijezda u Međimurju.

Prstenovanje je obavljeno u suradnji s predsjednikom Hrvatskog ornitološkog društva Draganom Radovićem, koji je djelatnike Međimurske prirode Mihaelu Mesarić, Velimira Bašeka, Zvonimira Vargu i Saru Janković podučio metodama prstenovanja bijele rode (Ciconia ciconia). Logističku potporu ornitolozima i rendžerima pružili su djelatnici čakovečke Elektre koja je ustupila kran i djelatnike koji njime upravljaju. Točan broj prstenovanih mladunaca bit će objavljen početkom srpnja. Uočena je i jedna zanimljivost. U nekim gnijezdima još su jaja, što je posljedica kasnog dolaska roda, a u nekima su mladunci još premali za prstenovanje.

- Većina ljudi koji žive u kućama ispred kojih su stupovi s gnijezdima prihvaćaju rode kao simbole plodnosti i ne smeta im rodina nazočnost, no postoje, na žalost, i oni koji rode ne smatraju poželjnim susjedima. Jedan je mještanin čak izjavio da će ih iduće godine otjerati petardama! - kaže S. Golub i podsjeća da je ometanje te zaštićene vrste u gnijezdu prekršaj kažnjiv prema Zakonu o zaštiti prirode.

U studenom prošle godine podijeljeno je po 700 kuna vlasnicima kuća na kojima se rode gnijezde, kao naknada za popravak i zamjenu krovišta oštećenog pod težinom gnijezda. Projekt se financirao iz proračuna Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Novac su dobili OŠ Donja Dubrava za gnijezdo na školi u Donjem Vidovcu, Dom zdravlja Čakovec za gnijezdo u Domašincu, Župni ured Macinec za gnijezdo na macinečkoj crkvi te Marija Ribarić iz Goričana za gnijezdo na obiteljskoj kući.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije