Naslovnica Vijesti Crna kronika

Supruga riječkog pomorca danima nije mogla saznati u kakvom je stanju njen muž

Tek je u razgovoru s kapetanom broda Stjepom Ribarom Rina Zloić saznala o čemu se radi i gdje će mu biti ukazana liječnička pomoć. Zahvalna je posadi na podršci i vrijednim informacijama
19. rujna 2014. u 16:37 2 komentara 1186 prikaza
pomorac
Foto: ilustracija

Obitelj riječkog pomorca Stanka Zloića, koji je zbog puknuća slijepog crijeva, u teškom stanju prije nekoliko dana hospitaliziran u južnoafričkoj luci Durban danima je proživljavala pravu dramu. Njegova supruga Rina na sve je načine pokušavala saznati što je s njezinim suprugom, u kakvom je stanju i je li životno ugrožen.

Nastojala je doći do bilo kakve informacije, obratila se švicarskoj kompaniji "Atlant Ship" za koju njezin suprug radi, kao i hrvatskom Veleposlanstvu u Pretoriji, no, kako tvrdi, ni jedni ni drugi nisu bili spremni pomoći. Prema njezinoj priči, službenica našeg veleposlanstva u Pretoriji bila je neljubazna, opravdavši se kako zbog nestašice novca nisu u prilici nikoga poslati u Durban. Jedino što je obitelj Zloić od "Atland Shipa" čula jest da je Stanku na brodu pozlilo.

Tek je u razgovoru s kapetanom broda Stjepom Ribarom Rina Zloić saznala o čemu se radi i gdje će mu biti ukazana liječnička pomoć. Zahvalna je posadi na podršci i vrijednim informacijama.

Zahvaljujući rodbini i poznanicima Rina Zloić ipak je uspjela saznati nešto više o stanju svoga supruga koji je u Durbanu hitno operiran. I dalje je vrlo ozbiljno, a ako ne bude poboljšanja, ne isključuje se mogućnost još jednog kirurškog zahvata. U Veleposlanstvu žale što ih o ovome slučaju nitko iz švicarske kompanije nije obavijestio.

 - Reagirali smo čim je Veleposlanstvo primilo mail rodbine, a gospodina Zloića je na zamolbu hrvatskog Veleposlanstva posjetio hrvatski državljanin iz Durbana. O njegovom zdravstvenom stanju i kontakt telefonu na koji ga se može nazvati Veleposlanstvo je obavijestilo rodbinu, priopćili su iz MVEP-a.

Napominju kako u slučaju nesreće i bolesti, Veleposlanstvo može obavijestiti obitelji o pojedinostima daljnjih potrebnih postupaka, kao i sve nadležne službe. U slučaju opasnosti po život i zdravlje, konzularni službenik može osigurati hitnu evakuaciju ili povratak u Hrvatsku. Veleposlanstvo ne može plaćati sudske, bolničke troškove, odvjetničke pristojbe i ostale troškove, poručuju iz MVEP-a. Ističu kako ulaskom Hrvatske u EU, hrvatski državljani mogu zatražiti konzularnu pomoć u bilo kojem veleposlanstvu ili konzularnom uredu države članice Unije, ukoliko u toj državi ne postoji naše veleposlanstvo ili konzularni ured. Sindikat pomoraca Hrvatske traži načina kako pomoći Stanku Zloiću.

Još uvijek nismo dobili ime bolnice i točno mjesto kako bi ondje nekoga poslali, kazao nam je jučer Predrag Brazzoduro, glavni tajnik Sindikata pomoraca.

>> Hrvatski kapetan zaustavljen u Genovi s brodom punim američkih tenkova

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • slyvia:

    Ne daj boze da vam treba pomoc hrvatskog konzulata dok ste u inozemstvu. Kada je u pitanju pomoc hrv. gradjanima nasa diplomacija je jednako dobra kao i da je nema. Tu vrijedi uzdaj se u se...

  • hrxxx111:

    znaci ako si u drzavi gdje nema konzulata, gospodin se nece udostojiti dignuti guzicu i doci iz susjedne drzave iako bi mu to trebao biti posao ?