Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPOZNAVANJE ZMIJA

Supetarski vatrogasci iz dvorišta kuće uklonili zmiju pa podijelili korisne informacije

Foto: Vatrogasci Supetar
1/3
13.07.2023.
u 08:09

Smuklja, zmija za koju vatrogasci pretpostavljaju da je uplašila obitelj, izgledom uistinu podsjeća na otrovnicu

Vatrogasci iz Supetra noćas su izašli na intervenciju na poziv obitelji koja je u dvorištu pronašla zmiju te se uplašila da bi se moglo raditi o otrovnici. Prema njihovoj procjeni ipak se radilo o bezopasnoj, čak i korisnoj vrsti smuklji, no odlučili su iskoristiti ovu priliku kako bi educirali javnost o pravilnom postupanju sa zmijama.

Na početku vatrogasci navode kako je pojava zmija u blizini ljudskih naselja ljeti posve uobičajena jer njihove razine aktivnosti rastu s dolaskom toplih dana. Pošto ne mogu same regulirati tjelesnu temperaturu, često ulaze u zgrade kako bi se sakrile od Sunca, ali i u potrazi za vodom.

Vatrogasci u Facebook objavi dalje pišu da na Braču obitava sedam vrsta zmija, a otrovnica ili ljutica samo je jedna, upravo poskok. U Hrvatskoj općenito imamo 15 vrsta zmija od kojih su otrovne tri, a čak 12 ih je zaštićeno zakonom.

Otrovnice se mogu prepoznati po izgledu, objašnjavaju vatrogasci, jer uvijek imaju trokutastu glavu koja je jasno odvojena od tijela, cik-cak šaru na leđima, a i zdepastije su građe od bezopasnih zmija koje nastanjuju Hrvatsku. Osim toga, poskok ima i roščić na vrhu glave, a može biti žućkaste, crvenkaste ili pepeljaste boje.

POVEZANI ČLANCI:

- Zmija ne čuje, ali zato osjeća vibracije. Kada smo u prirodi, trebamo imati prikladnu odjeću i obuću, te štap. Ona nikad neće prva napasti čovjeka, ali ako je iznenadite ili nagazite, ugrist će iz samoobrane, napominju supetarski vatrogasci. Ističu da je, ukoliko vidite zmiju u prirodi, najpametnije samo ju široko zaobići.

Smuklja, zmija za koju vatrogasci pretpostavljaju da je uplašila obitelj, izgledom uistinu podsjeća na otrovnicu. Ima dva reda tamnih pjega iza glave koje, naročito u mraku i strahu, mogu podsjećati na male rogove. Ipak, ne samo da se ne radi o ljutici već je u pitanju zmija koja se otrovnicama hrani! Tim je veća sreća da su se Supetrani odlučili pozvati vatrogasce koji su zmiju sigurno premjestili u prirodu.

VIDEO Zmija na šetnici uz Dravu u Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije