Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atlantik sve topliji

Superoluje slične Sandy mogle bi se obrušiti na Europu

uragan sandy (1)
NASA
29.03.2013.
u 09:24

Uragani će se u budućnosti formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog oceana jer će se to područje ozbiljnije zagrijati. Mnogi neće pogoditi SAD već će se "okrenuti" prema zapadnoj Europi.

Razorne superoluje, kao što je bila Sandy u SAD-u, krajem stoljeća mogle bi zadavati muke i stanovnicima zapadne Europe, piše New Scientist.

Uragani se obično formiraju u tropskom dijelu zapadnog Atlantika te se potom kreću sjeverozapadno prema SAD-u. Nisu zabilježeni slučajevi da se obruše na Europu.

Reindert Haarsma s Nizozemskog kraljevskog instituta za meteorologiju i njegovi kolege napravili su detaljan klimatski model za razdoblje od 2094. do 2098. godine kako bi simulirali gdje će se pojavljivati i kako će se kretati uragani.

Pokazalo se da da će se uragani u budućnosti formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog oceana jer će se to područje ozbiljnije zagrijati pa će imati dovoljno topline i vlage koja im "daje snagu". Kao rezultat toga, mnogi neće pogoditi SAD već će se "okrenuti" prema zapadnoj Europi.

Oluje oslabe u trenucima kada napuste tropsko područje, no ponovo ojačaju kada uđu u hladnija i vjetrovita područja i postaju "hibridne oluje", kao što je bila Sandy, na pola puta od zimskih oluja i uragana.

Superoluja Sandy na svom putu 2012. godine u sedam zemalja odnijela je 285 života, a procjenjuje se da je napravila štetu od 75 milijardi dolara.

>>Zbog klimatskih promjena bit će sve više uragana poput Katrine?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije