Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Superbakterija' u Srbiji: 'Nema mjesta panici u Hrvatskoj'

U Srbiji je u protekle dvije godine osam pacijenata umrlo od bolničke infekcije koja je izazvala upalu pluća ili infekciju urinarnog trakta
27. prosinca 2013. u 07:38 10 komentara 4932 prikaza
Blaženka Hunjak
Foto: Screenshot/HRT

Superbakterija otporna na antibiotike u prošle je dvije godine ubila osam pacijenata u Srbiji, dramatična je vijest srbijanskog dnevnika Blic. Novi gen, New Delhi metalo-beta-laktamaza ili skraćeno NDM-1 prenosi se isključivo u bolnicama, a oboljeli najčešće umiru od upale pluća i infekcije urinarnog trakta. Dr. Branko Jovčić s Biološkog fakulteta u Beogradu izjavio je da se 2008. godine smatralo da je područje Indije endemsko i da je odatle počelo globalno širenje superbakterije, ali da su naknadno dobiveni podaci pokazali da je balkanska regija, a pritom je naročito istaknuta Srbija, rezervoar, ako ne i drugo endemsko područje NDM-1.

Kolika je opasnost od takvih bolničkih infekcija u Hrvatskoj?

Prim. dr. sc. Blaženka Hunjak, šefica Službe za mikrobiologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te predsjednica Povjerenstva za mikrobiologiju pri Ministarstvu zdravlja, kaže nam da je bombastična vijest o superbakteriji predimenzionirana i izvučena iz konteksta.

– Nije riječ o superbakteriji, već o genu koji kodira enzim karbapenemaza koji razara karbapeneme, vrlo moćne antibiotike. U Hrvatskoj smo 2012. godine imali jedan izolat kod Escherichije. Izolati postoje, ali to je zaista sporadično i drži se pod kontrolom, u Hrvatskoj nema opasnosti. Slični sojevi pojavili su se u nekim centrima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, međutim efikasna mreža mikrobioloških laboratorija detektira ih i sprečava širenje – kaže dr. Hunjak i dodaje da nalaz bakterija ne mora biti uvijek infekcija, nego i samo kolonizacija.

>>U Srbiji identificirana superbakterija otporna na antibiotike

>>Antibiotika popijemo za 294 milijuna kuna

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Avatar Kristijan Krkač
  Kristijan Krkač:

  Ne daj Bože da pročitam ovde kak je Gustav f Pešti opet spelaval huncutarije ili kak je komesar Rex čopil nekog zlikovca, ali superbakterija u Srbiji je vijest! Ovo nikam ne vodi. Ili je celi tekst u stvari opravdanje postojanje ... prikaži još! institucije za koju u stvari i ne znamo kaj joj je temeljna djelatnost i koji su učinci i kak troši javnu lovu.

 • Cviet Prigorja:

  Meni se čini da su Srbija i Indija isti Region

 • Avatar deziderij
  deziderij:

  Prvo spomenu nekakvu "superbakteriju" u "bratskoj" Srbiji, pa onda kako nema mjesta panici u lijepoj nam našoj, kao da je Srbija na Marsu. I ne mogu, a da se ne zapitam, zašto to onda uopće spominju i zašto o tome ... prikaži još! pišu u ovom listu ? Kome je to namijenjeno ? Stručnjacima ili običnom puku ? E svašta, ko na Božić graha.