Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE LOV NA MONOPOLISTE

Super-agenti upadaju u stanove i automobile

14.06.2009.
u 20:09

Olgica Spevec, čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, postaje uskoro jedna od najmoćnijih osoba u Hrvatskoj. Ona i njezini suradnici moći će u istrazi protiv, primjerice, kartelaša nenajavljeno upadati u tvrtke, pretraživati stanove, automobile, oduzimati dokumentaciju, uzimati iskaze...

Samo milijun kn kazne
Pokušaj je to da se dokine slaba zaštita tržišnog natjecanja, kartelska udruživanja i sl., a najveći problem antimonopolske agencije dosad je bila činjenica da je većina njihovih slučajeva pala u vodu.

Naime, u posljednjih pet godina Agencija je podnijela prekršajnim sudovima više od sto prijava protiv poduzetnika zbog teških povreda tržišnog natjecanja za koje je moguće odrezati kaznu i do 10 posto ukupnog prihoda. Međutim, prekršajni sudovi izrekli su kazne u ukupnom iznosu od samo milijun kuna!

To bi se ubuduće trebalo iz temelja promijeniti skorim donošenjem novog zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, pa prekršajni sudovi više ne bi dobili priliku relativizirati ili praktično poništavati odluke Agencije. Bilo bi to efikasno sredstvo za zaštitu tržišta kako dogovori o cijenama ili prisiljavanje poslovnih partnera na “reket” više ne bi prolazili nekažnjeno. Po novome, Agencija će odlučivati o kazni, a poduzetnici će protiv te odluke moći podnijeti tužbu Upravnom sudu. Kao i dosad, najveća kazna iznosi do 10 posto ukupnog prihoda sankcioniranog poduzetnika, no sad su veći izgledi da u najtežim slučajevima zaista budu i izrečene veće kazne.

Suci prekršajnih sudova zacijelo se nisu ni mogli temeljito upoznati i baviti tom materijom koja zahtijeva poznavanje ekonomije i tržišnih procesa. No, zaposlenici Agencije s Olgicom Spevec na čelu, dugogodišnjom predsjednicom Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, morali bi u tome biti već znatno bolji. Osobito kad se ima na umu to da novim zakonom dobivaju iznimno velike ovlasti: uz prethodni nalog Upravnog suda mogu i bez dozvole vlasnika ulaziti u tvrtke, pa i pečatiti prostorije i oduzimati dokumentaciju! To se može učiniti u pratnji policije, ali i bez te pratnje.

Zviždači među tvrtkama
Međutim, sporno je to što zakon ne predviđa da pretrazi budu nazočna dva neovisna svjedoka, kao što to mora biti kad pretragu obavlja policija. Svjedoci su predviđeni samo ako se pretraga obavlja u prostorijama poduzetnika protiv kojega nije pokrenut postupak. Takvom odredbom djelatnici Agencije dobivaju veće ovlasti od policije, što je zaista potpuna novost u našem sustavu.

Autori zakona koji je izrađen u samoj Agenciji navode da su sve ovlasti usklađene s propisima EU, a on donosi i veliku novost u borbi protiv kartela koja u Europskoj uniji već živi i donosi dobre rezultate. Riječ je o uvođenju institucije “zviždača” među tvrtkama koje čine kartel. Ona tvrtka koja ode u Agenciju i prokaže ostale bit će minimalno kažnjena ili neće dobiti kaznu, a ostali kartelaši platit će masnu cijenu zabranjenog udruživanja radi dogovaranja cijena, ucjenjivanja manjih poduzetnika...


Posebne ovlasti radnika Agencije

1. Ovlaštene osobe mogu ući i provesti pretragu svih poslovnih prostorija, zemljišta i prijevoznih sredstava poduzetnika protiv kojega se vodi postupak
2. Pregledati poslovne knjige i ostalu dokumentaciju poduzetnika, neovisno o mediju na kojem je pohranjena
3. Oduzeti ili napraviti preslike poslovnih knjiga i druge dokumentacije
4. Zapečatiti prostoriju ili poslovnu knjigu/dokumentaciju za vrijeme pretrage
5. Zatražiti od zastupnika poduzetnika ili radnika poduzetnika pisano i usmeno očitovanje o činjenicama iz pretrage


Đuro Popijač: Bilo bi bolje da ubrzaju postojeće institucije

Imamo primjedaba na zakon o tržišnom natjecanju, no različita stajališta o tome imaju naši “manji” i “veći” članovi. Novi zakon, tehnički gledano, mogao bi ubrzati postupke, no, uistinu, postavljamo pitanje, zašto se problem koji agencija ima sa sudskim sustavom ne bi rješavao općim ubrzavanjem sustava pravosuđa i tako se došlo do veće pravne sigurnosti? – pita Đuro Popijač, glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca. (Da. I.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije