Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANADA
Povratak na članak

Suočeni s mračnom povijesti: Mislili su da su to urbane legende, novo otkriće ih šokiralo

Zemlja se srami svojih nekadašnjih škola za preodgoj u kojima su djeca zlostavljana više od sto godina, a 4000 njih izgubilo je život

Komentari 16

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:36 03.06.2021.

Ništa puno bolje nije bilo u Irskoj ili Španjolskoj u dvadesetom stoljeću. Tamo su također djecu oduzimali roditeljima i nađeni su brojni grobovi djece svih uzrasta. Glavni motiv bio je preodgoj pa sve do genocida. Uvijek isti recept, djecu bi povjeravali crkvi i crkvenim organizacijama koje bi nastojale da djeca izgube svoj identitet. Smrtnost je bila velika i nedopustiva. U Španjolskoj je to bio dio politike nakon građanskog rata 1936-39 gdje su djeca prikazivana već pri rođenju kao mrtvorođena jer su roditelji bili iz obitelji za koje su vlasti i crkva procijenili da takve obitelji ne bi smjele odgajati djecu. Pored tog kriterija bio je i kriterij prema određenim manjinskim skupinama kao što su Baski ili Katalonci. Takva diskriminacija ostavila je tragove sve do danas. U Irskoj u okviru generalne britanske okupacijske politike također su identificirane skupine koje je trebalo pacifirati. To se radilo na razne načine. U konačnici su djeca iz Irske ili Španjolske doslovce prodavana američkim obiteljima ili dodjeljivana bogatijim španjolskim obiteljima. To je za neke bio i spas jer su ih obitelji uzimale kao svoje. Rezultat je bio u Irskoj okretanje cijelog društva od crkve i drastičnim smanjenjem osoba koje redovito idu na mise svakog tjedna što pokazuju i statistike s kraja 20. stoljeća. U Španjolskoj je to dovelo do jačanja lijevih pokreta i okretanja politike od fašizma (frankizma) prema demokraciji. Sve je to poznato i ranije kako u Kanadi tako i SAD-u, Australiji ...

VL
IP
info_punkt
23:51 02.06.2021.

Do 1978 se to događalo? I oni nama imaju nešto pričati? Pa to je dno dna primitivizma kao i USA. Kad se sjetim koliko je kod nas društvo bilo moderno u to vrijeme, bili smo 300 godina ispred njih. Naravno, danas nakon što je Hrvatsku poharao HDZ, to je teško zamisliti.

VL
Avatar jeremija1
jeremija1
06:11 03.06.2021.

anglosasko poimanje ljudskih prava. God save the queen

VL
ST
Startrack
02:21 03.06.2021.

Samo nezaboravite da nije nordijska rasa dosla u Kanadu Kanada bi bila i danas kao Haiti. Bas kao i USA, Australija i Novi Zeland.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.