Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMLETINCI

Sumnjali 30 godina: tuže Vodovod jer piju vodu punu arsena

voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
15.03.2017.
u 17:05

Nadležni su godinama znali da je voda otrovna, no nitko nas o tome nije obavijestio – kažu mještani koji su pokrenuli i peticiju

Gotovo 30 godina mještani Komletinaca, sela koje pripada Gradu Otoku, sumnjali su da piju otrovnu vodu prepunu teških metala što im je sada i službeno potvrđeno. Cijela je priča slučajno izašla u javnost nakon što je analiza vode u jednom kafiću pokazala da su u njoj nedozvoljene količine mangana, amonijaka, arsena i željeza. Analiza je pokazala da voda u Komletincima sadrži i 136 mikrograma arsena po litri vode.

Dovoze vodu za piće

– Koliko je ta voda otrovna govori i podatak da je dopušteno deset mikrograma tako da zapravo arsena u vodi koju pijemo ima 13-14 puta više nego što je to dopušteno. Najgore je što su to u Gradu Otoku i vinkovačkom Vodovodu znali, ali nam nikada nisu rekli da pijemo otrovnu vodu – kaže Zoran Popić, mještanin Komletinaca.

Prema njegovim riječima, voda je zdravstveno neispravna i u okolnim selima pa i samome Gradu Otoku na čiji cjevovod ih se planira spojiti.

– U vodi u Otoku arsena je 4-5 puta više od dozvoljene granice tako da ispada da će, kada nas prebace na njihov cjevovod, mještani i dalje piti neispravnu vodu, ali samo malo manje otrovnu – ističe Popić. Na činjenicu da je voda zdravstveno neispravna u Otoku još prije četiri godine upozorio je na svome blogu Mirko Matijašević koji se pozvao na rezultate analize do kojih je došao.

– Ako sam ja tada znao da je voda otrovna, znali su to i nadležni, ali su šutjeli. To je najveća tragedija jer njihova je dužnost bila da izađu pred građane i kažu da je voda neispravna. Međutim, ne da to nisu napravili, nego su nam svih ovih godina isporučivali račune kao da pijemo normalnu vodu. Plaćali smo cijenu od 12 kuna po kubiku umjesto 3-4 kune za tehničku vodu. Uza sve to svih ovih godina ništa se nije radilo da se stanje popravi i sanira – kaže Matijašević napominjući da u njegovoj obitelji već nekoliko godina dovoze vodu za piće.

Ogorčeni mještani Komletinaca traže odgovorne pa su počeli i s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom će zahtijevati zdravstveno ispravnu vodu. Isto tako najavljuju se i moguće tužbe protiv vinkovačkog Vodovoda od kojega će se zatražiti i isplata razlike cijene od one koju su plaćali i cijene vode kakvu su zapravo pili. Mnogi se pitaju i koliko je takva voda opasna za zdravlje ljudi, a prije svega djece.

Građani drugog reda?

– Bojim se da ćemo posljedice što smo toliko godina pili takvu vodu tek osjetiti. To su tihi ubojice, a mi smo ih godinama unosili u sebe i to zato što netko nije znao ili nije htio raditi svoj posao. Mislim da ovdje ima elemenata i za kaznenu odgovornost – kaže mještanka Natalija Šutalo.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić tvrdi da je za problem s vodom doznao 27. veljače, a danas su mještani i upozoreni da voda nije zdravstveno ispravna. Navode i da će se krenuti s hitnim radovima na spajanju cjevovoda Komletinaca na onaj Otoka, a da je konačno rješenje spajanje na regionalni cjevovod.

– Građani Otoka i Komletinaca nisu građani drugoga reda te tražimo od Hrvatskih voda da hitno osiguraju 13 milijuna kuna potrebnih za te radove. Općina će osigurati dodatne količine ispravne vode za školu u Komletincima, a od distributera, Vodovoda iz Vinkovaca, očekujem da osiguraju ostale potrebne količine – rekao je gradonačelnik Josip Šarić. Iz vinkovačkog Vodovoda Jasna Kopić, zamjenica direktora poručila je da im je žao što je do ovog došlo, ali da nisu inertni i aktivno rade na rješavanju problema.

>> Voda u Staroj Gradiški napokon se može piti

>> Hrvatska je voda dobra, a najbolja je od svih - lička

Komentara 2

OB
ObrenM
21:24 15.03.2017.

Dali je moguce da se takova kriminalna radnja nece tretirati kao visegodisnji pokusaj masovnog trovanja iz najnizih pobuda-stvaranja razlike u cijeni izmedju pitke i tehnicke vode.Tko su tu vladajuci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije