Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatsko-energetski ciljevi

Summit EU - Veliki rizik za Hrvatsku

Milanović
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
23.10.2014.
u 07:30

Ako se usvoji 40-postotno smanjenje emisije stakleničkih plinova prijeti veliko preseljenje industrije u BiH

Lideri 28 država članica Europske unije na summitu u Bruxellesu danas i sutra odlučuju o ambicioznim novim ciljevima koje EU želi postići u svojoj energetskoj i klimatskoj politici, a njihova odluka mogla bi značiti procvat radnih mjesta za neke ili dramatičan gubitak za druge države.

Zbog različitih, a katkad i nejasnih posljedica njihove odluke na gospodarstvo i radna mjesta, neslaganje među 28 članova Europskog vijeća je golemo, što ovaj summit čini jednim od najtežim otkako je Hrvatska u EU.

Postavili tri cilja

Na stolu je prijedlog Europske komisije u kojemu su najvažnija tri cilja koja treba ispuniti do 2030. godine: smanjenje emisije stakleničkih plinova od 40 posto u odnosu na 1990., udio obnovljivih izvora energije od najmanje 27 posto i povećanje uštede kroz energetsku učinkovitost zgrada na 30 posto. Hrvatska, kako neslužbeno doznajemo, najviše strahuje od ovog posljednjeg cilja jer za Hrvatsku on izgleda nemoguć i nedostižan bez golemih ulaganja za koja nitko nema novca. Prvi cilj, 40-postotno smanjenje emisije stakleničkih plinova, puno je ambiciozniji od svih postojećih i također bi mogao dovesti do gubitka radnih mjesta u Hrvatskoj. Hrvatski stručnjaci vjeruju da bi ovaj novi propis potaknuo industrije poput cementara da se masovno presele iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, izvan jurisdikcije EU.

Foto: Reuters (Ilustracija)

Foto: Reuters/Pixsell (na fotografiji Jean-Claude Juncker)

Hrvatska se bori za kompenzacije koje bi zaustavila takva preseljenja, ali ni u jednoj verziji nacrta odluke nema detalja o tim kompenzacijama. – U paragrafu koji govori o tome nema nijedne brojke. Tek treba vidjeti što će se po tom pitanju dogoditi – kaže jedan izvor u Bruxellesu upoznat sa sastancima koji su prethodili današnjem početku summita na ovu temu. – Glavna se borba vodi oko brojki u ciljevima i oko kompenzacijskih mehanizama – dodao je. Poljska je, kako doznajemo, najoštrija u svome protivljenju svim predloženim brojkama u tri cilja. Zagovornici ambicioznih ciljeva koje EU namjerava uvesti tvrde da će to pak pomoći ne samo zaštiti okoliša nego i stvaranju milijuna novih radnih mjesta razvojem novih tehnologija.

Podijeljenost unutar EU

Nejasno je još koji će ciljevi biti pravno obvezujući za svaku od 28 država na nacionalnom nivou, a koji će biti obvezujući na nivou cijelog EU, što bi značilo da netko može biti bolji, a netko lošiji u ispunjavanju cilja.

Prijedlog Komisije je da prvi cilj o smanjenju stakleničkih plinova bude mjeren na nacionalnom nivou, a da ostala dva budu mjerena na nivou cijelog EU. Velika Britanija slaže se s ciljevima, ali se protivi tome da budu pravno obvezujući, dok se Njemačka i Danska zalažu da sva tri cilja budu pravno obvezujuća.

>>Za žene i nezaposlene koji će teško do kredita od EK stigla 182 milijuna eura

>>Srljaju li Europa (i Hrvatska) prema ekonomskom suicidu?

Komentara 6

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
15:23 26.10.2014.

Mi uopce ne trebamo naftu i plin! Imaju cisti izvori energije! Tko sprijecava ciste izvore energije? Onima koji su izmislili ISIL, Binladina, sto su kemikalijama napali Siriske gradane i optuzili Assada...onima sto su optuzili Sadama za kemisko oruzje i do danas nelegalno olupiraju Iraq zbog nafte i nelegalno crpe Iracku naftu... Oni koji su ubili Gadafija i unistili Libiju....

SV
smiljan vuk
08:47 23.10.2014.

Eto sto je dala Europa siromasnim clanicama ,??,ali zato su njihovi politicari dobili astronomska primanja i zaTo su hrlili u DIKTATORSKU UNIJU jer samo politicari imaju dobit ,a jadan PUK samo teret i POREZE

Avatar flegmatik
flegmatik
17:07 25.10.2014.

Je li emisija staklenickih plinova globalni problem? Je! Pa kako onda rijesavanju tog globalnog problema pomaze preseljenje industrije iz jedne u drugu drzavu? Pa valjda je svakom jasno da nikako. Sto to znaci? Pa da su tvorci ekoloskih mjera totalnitotalni idioti, eto sto! Ovo ce sve propasti. Ne moze se ocekivati smanjenje potrosnje energije u ekonomiji koja je bazirana na rastu (sto je samo po sebi lose, ali to je druga tema.) Ti takozvani "obnovljivi" izvori nece nikad narasti na 27%. Odnosno mozda hoce, ali nakon treceg svjetskog rata za preostale sirovone sto ce nas vratiti u kameno doba. Zalosno je sto rijesnje postoji - to je nuklearna tehnologija, pogotovo reaktori cetvrte generacije. Ali sto ces kad je gospodja sa frizurom kao pecurka, ma znas ona koja ne zna rabiti noz i vilicu, zatvorila nuklearke i tako uvjerila ostatak Europe da je to nesto dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije