Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAVROV: KRŠE REZOLUCIJU 1244

Sukob Rusije i Amerike oko Kosova na tribini UNESCO-a u Parizu

Sergej Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL
06.11.2015.
u 19:46

"Neki naši kolege pokušavaju svim sredstvima pokrenuti prijem Kosova, očitim kršenjem rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", dodao je govoreći o "vrlo opasnoj" proceduri

Kandidatura Kosova za UNESCO, o kojoj će zemlje članice glasati u ponedjeljak, izazvala je u petak na tribini UN-ove organizacije neslaganja između ruskog ministra vanjskih Sergeja Lavrova i drugog čovjeka američke diplomacije Antonyja Blinkena.

"Neprihvatljivo je bilo kakvo politiziranje kulturnih veza", rekao je Sergej Lavrov na zasjedanju Opće konferencije Unesco-a na kojem od utorka sudjeluje 195 država članica te organizacije.

"Neki naši kolege pokušavaju svim sredstvima pokrenuti prijem Kosova, očitim kršenjem rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", dodao je govoreći o "vrlo opasnoj" proceduri.

Ta rezolucija usvojena 1999. odredila je načine završetka sukoba na Kosovu.  Ona je predviđala "bitnu autonomiju" pokrajine u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora) i u toj se rezoluciji nije spominjala mogućnost njene neovisnosti.

Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost 2008., a zemlju je priznalo više od sto zemalja, među kojima Sjedinjene Države i većina članica Europske unije.

Zamjenik američkog državnog tajnika Antony Blinken je rekao da to pitanje nije povezano s pitanjem kandidature za UNESCO.

"Postoji put pristupa Kosova organizaciji, put koji ne blokira rezolucija 1244",. rekao je na zasjedanju UNESCO-a, nekoliko sati nakon Lavrova.

 "Ne radi se o pitanju priznanja. Zemlje koje ne priznaju Kosovo ili specijalizirane agencije poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) podržavaju njegovu kandiaturu", rekao je.

>> Lavrov: SAD odbio poslati vojnu delegaciju u Moskvu

Ključne riječi

Komentara 100

UR
urbanum
22:19 06.11.2015.

Ovaj je tekst pisan pravim nesvrstanim jezikom. Kao da smo još u jugi i kao da nismo ni u EU, niti smo priznali Kosovo. Kao da nemamo neko svoje mišljenje o svemu već ga imamo onako kako drugi kažu--Za kraj logično pitanje. Ako se spominju Amerikanci i Rusi i ako smo mi dio zapadne alijanse zašto je na fotografiji g. Lavrov? Po kojoj logici nije netko drugi. Na primjer naš predstavnik i zašto se ne citira hrvatski stav? Ako već nismo s Amerikancima kako smo s Rusima? Može li netko objasniti ovu poplavu ruske propagande na stranicama zagrebačkog "glavnog dnevnog lista"? Te rusko oružje u Siriji, te ruske rakete i avioni, te ruska odlučnost u borbi protiv terorizma u Siriji ( a ustvari borba protiv pro zapadne Sirijske slobodne armije ) te ni riječi o prisezanju na BiH kroz Republiku Srpsku i tako redom. Dan za danom kao da smo sve samo ne dio zapadne alijanse bez koje...to je valjda neupitno ne bismo pobijedili u ratu 1990-1995 i Oluji. Ili možda netko misli da se to moglo s osloncem na majčicu Rusiju...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:03 06.11.2015.

1989. Srbija do Tokija...2015. Srbija do Kosova...što ćetek biti kad dođe ren na Vojvodinu, Sandžak, Timot, Beogradski Pašaluk..

US
Ustajaustasesvi
23:47 06.11.2015.

kosovo je zavrsena prica,sada sto kaze rus,je sramota da vecernji o tome pise, zna se tko je civilizacija,necemo valjda prenositi sve ono sto srbijanske medije pisu,jel ovo Hrbatska ili je vecernji srbijanski list

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije