Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULMINIRALI NEMIRI

Sukob radnika i policije

22.11.2002.
u 00:00

* Ozlijeđeno više prosvjednika * Župana Brodarca radnici pokušali napasti, Lučin i Vidović izviždani

SISAK - Energični prosvjedi radnika Željezare Sisak i Remont Capraga zbog neisplaćenih plaća kulminirali su na sisačkom Novom mostu, gdje su se prosvjednici i fizički sukobili s pripadnicima interventne policijske postrojbe. U sukobu je ozlijeđeno više prosvjednika, muškaraca i žena, pa su im pomoć pružile ekipe Hitne pomoći.

Nakon što je u podne istekao i posljednji rok za isplatu dviju punih zaostalih plaća, što je još za prosvjeda u Zagrebu prije dva tjedna radnicima Željezare obećao potpredsjednik Vlade Slavko Linić, oko 1500 radnika, koji su od jutra na glavnom ulazu u Željezaru čekali plaće, krenulo je pješice u organiziranoj povorci s državnim i sindikalnim zastavama, predvođeno policijskim vozilom, prema središtu grada. Cilj im je bio izlaz iz grada i blokada prometnice Sisak - Zagreb, najprometnije ceste u državi.

Već na prilazu Novom mostu zaustavio ih je kordon policije. Kako bi izbjegli sukob, prosvjednici su skrenuli preko Staroga mosta kroz gradsko središte, te su se preko novoga prilaza ponovno pokušali popeti na Novi most. Tu ih je dočekalo dvadesetak interventnih policajaca, što je očito bilo premalo da zaustavi ogorčene prosvjednike. Uz povike i guranje, kordon je probijen. Policajci su u pokušaju da ih zaustave upotrijebili i pendreke. Čuli su se i jauci, nekoliko je prosvjednika palo na tlo, a većina je nastavila prema središtu mosta. Budući da je policija dobila pojačanje iz drugih gradova, radnike je ondje dočekao drugi, znatno veći kordon policije, koji ih je zaustavio. Zadovoljivši se trenutačno blokadom Novog mosta, koji je jedina cestovna veza Siska s Petrinjom i Banovinom, prosvjednici su se nekoliko sati zadržali na mostu.

Već prije podneva među prosvjednicima u Željezari bio je i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić.

- Stečaj u Željezari znači i stečaj Siska jer grad ne može preživjeti bez Željezare - rekao je Pintarić, koji je krenuo s prosvjednicima prema gradu.

Župan Đuro Brodaraca došao je sa suradnicima na novi most tek oko 14 sati, gdje su ga radnici izviždali, te čak pokušali i fizički napasti.

Radnici Željezare i Remont Capraga dobili su mnogo poruka potpore od radnika i sindikalnih organizacija iz cijele zemlje, a u prosvjednoj povorci zapaženi su sindikalci iz sisačkog Herbosa, kutinske Petrokemije i drugih tvrtki. U vrijeme blokade Novoga mosta, mnoga su društva radnicima poslala osvježavajuća pića i sendviče.

Kada se, poslije 15 sati, pojavio službeni BMW s ministrima Lučinom i Vidovićem, uslijedili su povici negodovanja i uvrede.

Sindikalni prvaci Mato Somić i Ivica Kenda otpočeli su pregovore s pristiglim ministrima. Inzistirajući da se žurno pojavi stečajni upravitelj Ilija Marić i da se sazove vjerovničko vijeće, ministar Vidović je upozorio kako će Vlada podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba za pokušaj blokade prometnica i nastali metež. Šime Lučin je rekao da je, koliko zna, jedna žena pregažena. Župan Đuro Brodarac, objasnio je da su prosvjednici odstupili od dogovora i, umjesto dolaska pred zgradu Županije, krenuli ulicama. Ministre je oko 15.50 pozvao na dogovor u Gradsku vijećnicu...

Jučer su oporbene stranke HDZ, HSLS, HSP i IDS zatražili su da u Sabor dođe potpredsjednik Vlade Slavko Linić i izvijesti zatupnike o incidentu u Sisku, te o tome zašto radnicima Željezare nisu isplaćene plaće.

Zdravko Strižić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije