Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sukob radnika i policije

* Ozlijeđeno više prosvjednika * Župana Brodarca radnici pokušali napasti, Lučin i Vidović izviždani
22. studenoga 2002. u 00:00 312 prikaza

SISAK - Energični prosvjedi radnika Željezare Sisak i Remont Capraga zbog neisplaćenih plaća kulminirali su na sisačkom Novom mostu, gdje su se prosvjednici i fizički sukobili s pripadnicima interventne policijske postrojbe. U sukobu je ozlijeđeno više prosvjednika, muškaraca i žena, pa su im pomoć pružile ekipe Hitne pomoći.

Nakon što je u podne istekao i posljednji rok za isplatu dviju punih zaostalih plaća, što je još za prosvjeda u Zagrebu prije dva tjedna radnicima Željezare obećao potpredsjednik Vlade Slavko Linić, oko 1500 radnika, koji su od jutra na glavnom ulazu u Željezaru čekali plaće, krenulo je pješice u organiziranoj povorci s državnim i sindikalnim zastavama, predvođeno policijskim vozilom, prema središtu grada. Cilj im je bio izlaz iz grada i blokada prometnice Sisak - Zagreb, najprometnije ceste u državi.

Već na prilazu Novom mostu zaustavio ih je kordon policije. Kako bi izbjegli sukob, prosvjednici su skrenuli preko Staroga mosta kroz gradsko središte, te su se preko novoga prilaza ponovno pokušali popeti na Novi most. Tu ih je dočekalo dvadesetak interventnih policajaca, što je očito bilo premalo da zaustavi ogorčene prosvjednike. Uz povike i guranje, kordon je probijen. Policajci su u pokušaju da ih zaustave upotrijebili i pendreke. Čuli su se i jauci, nekoliko je prosvjednika palo na tlo, a većina je nastavila prema središtu mosta. Budući da je policija dobila pojačanje iz drugih gradova, radnike je ondje dočekao drugi, znatno veći kordon policije, koji ih je zaustavio. Zadovoljivši se trenutačno blokadom Novog mosta, koji je jedina cestovna veza Siska s Petrinjom i Banovinom, prosvjednici su se nekoliko sati zadržali na mostu.

Već prije podneva među prosvjednicima u Željezari bio je i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić.

- Stečaj u Željezari znači i stečaj Siska jer grad ne može preživjeti bez Željezare - rekao je Pintarić, koji je krenuo s prosvjednicima prema gradu.

Župan Đuro Brodaraca došao je sa suradnicima na novi most tek oko 14 sati, gdje su ga radnici izviždali, te čak pokušali i fizički napasti.

Radnici Željezare i Remont Capraga dobili su mnogo poruka potpore od radnika i sindikalnih organizacija iz cijele zemlje, a u prosvjednoj povorci zapaženi su sindikalci iz sisačkog Herbosa, kutinske Petrokemije i drugih tvrtki. U vrijeme blokade Novoga mosta, mnoga su društva radnicima poslala osvježavajuća pića i sendviče.

Kada se, poslije 15 sati, pojavio službeni BMW s ministrima Lučinom i Vidovićem, uslijedili su povici negodovanja i uvrede.

Sindikalni prvaci Mato Somić i Ivica Kenda otpočeli su pregovore s pristiglim ministrima. Inzistirajući da se žurno pojavi stečajni upravitelj Ilija Marić i da se sazove vjerovničko vijeće, ministar Vidović je upozorio kako će Vlada podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba za pokušaj blokade prometnica i nastali metež. Šime Lučin je rekao da je, koliko zna, jedna žena pregažena. Župan Đuro Brodarac, objasnio je da su prosvjednici odstupili od dogovora i, umjesto dolaska pred zgradu Županije, krenuli ulicama. Ministre je oko 15.50 pozvao na dogovor u Gradsku vijećnicu...

Jučer su oporbene stranke HDZ, HSLS, HSP i IDS zatražili su da u Sabor dođe potpredsjednik Vlade Slavko Linić i izvijesti zatupnike o incidentu u Sisku, te o tome zašto radnicima Željezare nisu isplaćene plaće.

Zdravko Strižić

više

MUP: Nismo upotrijebili silu

ZAGREB - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) priopćilo je kasno popodne da interventna policija nije uporabila prisilu tijekm prosvjeda radnika sisačke Željezare i da nije bilo ozlijeđenih. "U vezi s informacijama da je interventna jedinica policije uporabila sredstva prisile te da je pri tome bilo ozlijeđenih u ovome trenutku možemo izjaviti kako su te informacije potpuno netočne", stoji u priopćenju MUP-a, koje je potpisala glasnogovornica Zinka Bardić. "Naime, po službenom izvješću Hitne pomoći u Sisku samo se jedna muška osoba javila i zatražila liječničku pomoć. Način njegova ozljeđivanja se utvrđuje, ali s obzirom na povlačenje policije malo je vjerojatno da ga je ozlijedio policajac", stoji u priopćenju.

Ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin, priopćeno je, kad je došao u Sisak, ocijenio je da je policija postupila profesionalno i po naredbama Ravnateljstva policije. (H)

više

ODBOR VJEROVNIKA ŽELJEZARE SISAK

Dvije plaće danas do 14 sati

SISAK - Nakon što su u zgradi Gradske vijećnice - pod predsjedanjem Damira Borića - okončali hitnu sjednicu, članovi Odbora vjerovnika Željezare Sisak proglasili su oko 17 sati da je stečajni upravitelj Ilija Marić dobio suglasnost na kreditno zaduženje kod Hrvatskog fonda za privatizaciju na iznos od 24,2 milijuna za isplatu triju zaostalih plaća. Dvije će se zarade isplatiti danas do 14 sati, a treća sljedećega tjedna.

Priopćavajući odluke Odbora vjerovnika Željezare, među prosvjednike u neposrednoj blizini, na sjevernoj strani Novoga mosta i ispred višestrukoga kordona interventne policije, ušao je gradonačelnik Dinko Pintarić. Nedugo potom, stigli su i ministri Lučin i Vidović, župan Brodarac, saborski zastupnici Marijana Petir i Željko Krapljan. Najviše je komentara bilo o policijskoj primjeni sile i ozljedama pregažene supruge sindikalca Ivice Kende, udarcima gumenom palicom po obrazu radnika Esada Čauševića, grubosti prema novinarki Koraljki Djetelić, ili pak udarcu po tjemenu EKN-ova sindikalca Zlatka Butorca... Svakoga trenutka pristizale su vijesti o dolasku smjene, odnosno njihovih pojačanja iz smjera Lekenika, o zaprečavanju cesta i dolasku solidarnih građana iz Kutine, Petrinje i ostalih mjesta.

Kad se pak uz pomoć megafona radnicima pokušao obratiti ministar Davorko Vidović, najbliži su ga zasuli brojnim pogrdama. Među ostalim i uz pitanje: "Gdje ćeš od danas živjeti, Vidoviću?". Pozvavši željezarce, koji strepe za budućnost svoga poduzeća, da se raziđu, ponovo se začulo jednoglasno negodovanje.

J. Frković

više

ZBOG STANJA U ŽELJEZARI SISAK

Linić optužuje župana Brodarca

- Ne mogu razumjeti čelnike Sindikata koji lažu građanima Hrvatske i radnicima Željezare Sisak - rekao je jučer potpredsjednik Vlade Slavko Linić, optuživši ujedno sisačko-moslavačkog župana Đuru Brodarca i dio Gradskog poglavarstva.

- Oni isti koji sada neredima na ulicama pokušavaju stvoriti političke probleme nisu se nikad pobunili protiv bivše uprave i odbjeglih vlasnika, a ne okreću se ni Trgovačkom sudu. Župan je bio dugogodišnji predsjednik Nadzornog odbora Željezare nove i odobravao je menadžerske ugovore, a dio Gradskog poglavarstva obrušavao se na Vladu, iako se znalo da su njezine ingerencije prestale nakon pokretanja stečaja, te da ona nije birala ni strateške ni poslovne partnere Željezare.

Linić je također rekao da je od bivše uprave dobio pismo u kojem se obrazlaže da su vlasnici pobjegli iz Hrvatske zbog političkih rizika. To samo pokazuje koliko su ti vlasnici bili neozbiljni, kaže Linić.

U neuspješnoj tranziciji Željezare Sisak "spaljene" su 2,2 milijarde kuna, a oni koji su zbog toga smijenjeni sada traže odštetu. Zaključivši da su radnici Željezare prepušteni politikantima i neozbiljnim ljudima, Linić je napomenuo da za dio Željezare i dalje postoje interesenti, ali da se u ovakvoj situaciji ne može uspješno pregovarati.

- Stečajni upravitelj Marić naći će način za isplatu dviju plaća, ali bojim se za daljnju sudbinu radnika - kaže Linić.

Vlada je još prije, preko Hrvatskoga fonda za privatizaciju, osigurala 16 milijuna kuna za isplatu dviju plaća u punom iznosu. Učinila je to, kaže Linić, jer nije htjela da radnici ostanu uskraćeni zato što su ih prevarili bivša uprava i odbjegli vlasnik. Novac još nije isplaćen radnicima. Za isplatu plaća stečajni upravitelj Ilija Marić mora dobiti suglasnost ostalih vjerovnika jer Stečajno vijeće, odnosno Trgovački sud, smatra da bi se takvom isplatom u nepovoljniji položaj doveli ostali vjerovnici. (D. K.)

White Shark
MORSKI PSI
Znate li koliko morskih pasa živi u Jadranu?
EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru