Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk u školama

Sukob ministra Aladrovića i šefice sindikata: Ovako ćete jako teško do dogovora

Josip Aladrović i Sanja Šprem
Foto: Screenshot HRT
1/3
07.11.2019.
u 08:20

– Vrijeme je da se Vlada zapita je li obrazovanje važno u RH – kazala je Sanja Šprem i istaknula da na ustupke ne pristaju, a o uvažavanju zahtjeva ovisi do kada će štrajk trajati.

Štrajk u školama bila je tema sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u u kojoj su, između ostaloga, sudjelovali ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Šprem je rekla da Vlada treba uvidjeti da je već 19. dan štrajka i da oni neće odustati.

– Vrijeme je da se Vlada zapita je li obrazovanje važno u RH – kazala je Sanja Šprem i istaknula da na ustupke ne pristaju, a o uvažavanju zahtjeva ovisi do kada će štrajk trajati. – Dok Vlada ne uvaži naše zahtjeve, štrajkat ćemo

Aladrović je rekao da komuniciraju o 6,12% povećanju u 2020. za sve javne i državne službenike. Dodao je da žele na stol staviti sve nelogičnosti.

– S ovakvim pozicijama jako će teško do dogovora – poručio je ministar Aladrović.

Šprem smatra, ako dođe do ugrožavanja školske godine, da nije kriv sindikat već Vlada. Rekla je da Vlada svojim postupcima još više demotivira profesore i odgovorna je što nisu uvaženi zahtjevi zaposlenih u sustavu obrazovanja. Dok Vlada ne ponudi odgovarajuće rješenje, štrajk će trajati. Slaže se s Aladrovićem da trebaju razgovarati, no Vlada ih je dugo ignorirala, vjeruje da bi ranije već došli do rješenja.

Šprem je Aladroviću postavila pitanje smatra li da će horizontalni pristup riješiti probleme plaća. On kaže, ako govorimo o redizajnu kompletnog sustava plaća, da će to riješiti sve probleme.

– Vlada mora uvidjeti da se reforma školstva provodi upravo sada – poručila je Šprem.

Aladrović smatra da su dodaci dodatni kamen spoticanja, mnogo novca odlazi na te dodatke koji su različiti, ovise o kolektivnim ugovorima koji nesklad čine još većim i nelogičnijim. To su razlozi, naglasio je, da se sve stavi na stol kako bi sustav bio pravedniji. Ponovio je i da Vlada stoji kod svog prijedloga te da nastavljaju pregovore u ponedjeljak.

VIDEO Prosvjed prosvjetara

Komentara 21

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
08:42 07.11.2019.

Da se razmemo, svi smo mi nekad išli u školu i, fala Bogu, završili je, zato ne izmišljajte toplu vodu, neg se suočite sa surovom stvarnošću! Nekad je u ponekoj školi bilo 2-3 loša profesora, ostali su znali raditi, a danas....teško je u bilo kojoj školi naći 2-3 dobra profesora!

PR
prajdali100
08:30 07.11.2019.

Znači čitava Vlada ima da kapitulira pred ovom " prelijepom" Šprem ! Ma uvesti joj radnu obavezu i idi nešto raditi.U srpnju joj nije bilo do štrajka !!!

Avatar navijač
navijač
08:35 07.11.2019.

Šta uopće više pregovarate s tim bahatim neradnicima ? SDP im je još smanjivao, pa nisu smjeli štrajkati, jel sad trebaju djeca Subotama odrađivati njihov bezobrazluk, u Đuri uopće nisu dobili plaće , pa se to jedva spomene u medijima,a, a ovi lezilebovići su glavna vjest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije