Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA IH RASTJERALA

Sukob kod Bijele kuće: Prosvjednici probili ogradu i pokušali srušiti kip Andrewa Jacksona

Protestors attempt to pull down the statue of U.S. President Andrew Jackson in front of the White House in Washington
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
23.06.2020.
u 08:53

Incident se dogodio kasno navečer u ponedjeljak kada su prosvjednici, koji su većinom nosili maske zbog pandemije, probili skoro 2 metra visoku ogradu postavljenu u proteklim danima kako bi se zaštitio spomenik u središtu parka.

Prosvjednici su pokušali srušiti spomenik Andrewa Jacksona, sedmog američkog predsjednika, u parku blizu Bijele kuće u ponedjeljak, ali ih je policija rastjerala prije no što su konopcima uspjeli srušiti kip.

Prosvjednici su pokušali srušiti Jacksonov kip koji se nalazi na Trgu Lafayette, jednom od glavnih žarišta sukoba prosvjednika i policije.

Glasoviti brončani kip zadnji je u nizu spomenika koji su prosvjednici širom SAD-a pokušali srušiti nakon što je prilikom privođenja umro nenaoružani Afroamerikanac George Floyd krajem svibnja. Riječ je o spomenicima povijesnim ličnostima koje prosvjednici smatraju rasistima ili su povezani s robovlasništvom, 

Mete prosvjednika najčešće su spomenici generalima Konfederacije, ali su rušeni i kipovi Kristofora Kolumba, dok su u San Franciscu prosvjednici u subotu srušili spomenik posvećen generalu Unije Ulyssesu Grantu te svecu zaštitniku San Francisca svetom Juniperu.

Trump je na Twitteru napisao da su uhićeni mnogi ljudi zbog "sramotnog vandalizma" u Parku Lafayette i zbog oštećenja vanjskog dijela crkve sv. Ivana na Trgu Lafayette.

"Deset godina zatvora prema Zakonu o očuvanju veteranskih spomenika. Budite oprezni", upozorio je Trump.

Incident se dogodio kasno navečer u ponedjeljak kada su prosvjednici, koji su većinom nosili maske zbog pandemije, probili skoro 2 metra visoku ogradu postavljenu u proteklim danima kako bi se zaštitio spomenik u središtu parka.

Prosvjednici su potom žutom bojom išarali pijedestal spomenika i zavezali konopac oko Jacksona i njegova konja, nakon čega su pokušali iščupati spomenik.

Više desetaka pripadnika snaga sigurnosti interveniralo je, te su pendrecima i suzavcem rastjerali prosvjednike.

Jackson bio je predsjednik u dva mandata od 1829. do 1837. s populističkim karakteristikama, zbog čega ga se ponekad uspoređuje s Trumpom.

Prije predsjednikovanja general, demokrat Jackson potpisao je 1830. Zakon o preseljenju Indijanaca (Indian Removal Act) kojim je prisilno iseljeno domorodačko stanovništvo s juga SAD-a u prostore zapadno od rijeke Mississippi, pri čemu je tijekom dugog puta, koje je prozvano Staza suza, umrlo više tisuća Indijanaca.

VIDEO: Prosvjedi diljem SAD-a: Građani se sukobili s policijom

Komentara 23

GE
Gensoman1000
09:07 23.06.2020.

Kada je Trump 2017-te govorio da danas zele rusiti kipove Robert Lee-a a sutra ce biti i Washington i Jefferson onda su mu se "mainstream" mediji smijali.

JO
jorgen
09:43 23.06.2020.

Nadam se da je još ostalo dovoljno civilizirane Amerike koja će se napokon usuditi obračunati s ovim Talibanima, jer ovi neće stati. Vidimo kako im je prošao eksperiment u Seattle-u (o kojem mediji sada, naravno, šute); nakon masovnih pucnjava, zlostavljanja i sukoba unutar anarhističnih skupina, gradonačelnica se ipak predomislila i najavila poništavanje "cop-free" zone koja se degenerirala u kaos i bezakonje.

Avatar Edgedancer
Edgedancer
09:44 23.06.2020.

Hahaha nosili maske zbog pandemije 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije