Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šuker: Ukidamo kolektivne ugovore; Sindikati: Idemo u štrajk

Ne možemo prihvatiti da netko ima kolektivni ugovor koji nitko ne može raskinuti i koji traje 10 godina, kazao je Šuker.
27. svibnja 2010. u 12:07 105 komentara 4 prikaza
Ivan Šuker
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Vlada je odlučila izmijeniti članak 262. Zakona o radu kojim se regulira primjena prava nakon isteka kolektivnog ugovora – kazao je danas nakon sastanka s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, a sindikati su još jednom ponovili kako u tom slučaju najavljuju mogući generalni štrajk i prosvjede.

– Nije riječ o ukidanju prava, jednostavno je vrijeme da uvedemo red – objasnio je Šuker. Dodao je kako Vlada izmjenom članka 262. namjerava produljeni rok primjene kolektivnih ugovora ograničiti na najviše šest mjeseci. Ako se u tom periodu poslodavac i sindikat ne dogovore o novom kolektivnom ugovoru, prava iz staroga prestala bi vrijediti i primjenjivao bi se pravilnik o radu koji bi donio poslodavac.

Prvo sastanak s J. Kosor
– Više ne možemo prihvatiti da netko ima kolektivni ugovor koji nitko ne može raskinuti i koji traje 10 godina – nastavio je Šuker objašnjavajući kako se time stvaraju uvjeti za novo kolektivno pregovaranje u novim okolnostima i trenutnim financijskim mogućnostima.

– Više nisu vremena kad se mogu ugovarati kolektivni ugovori koji beskonačno traju. Trenutačno se 1,4 milijarde kuna izdvaja za prijevoz zaposlenih – kazao je Šuker te dodao kako se za dodatke na osnovnu plaću isplaćuje oko 6,3 mlrd. kuna ili 26 do 27% ukupnog novca za isplatu neto plaća.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu najavila je da će sindikati “ozbiljno odgovoriti na izmjenu Zakona o radu” te nije isključila generalni štrajk i prosvjede. Pozvala je i oporbu da se oglasi o pitanju izmjena Zakona o radu.

– Gdje su sada socijaldemokrati, čekaju li oni da aktualna vlast to napravi, pa kada oni dođu na vlast, da imaju manje posla? – poručila je Avberšek oporbenom SDP-u. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever uime sindikalnih središnjica pojavio se jučer na Markovu trgu, ali nitko od njegovih kolega nije došao na sastanak.

– Ne znam čemu se u Vladi čude, mi smo odmah rekli da ne namjeravamo pregovarati o bilo čemu dok se ne sastanemo s premijerkom – kazao je Sever.

Isplata regresa
Što se tiče zamrzavanja isplate božićnice, regresa i dara za djecu za javne i državne službenike, javne službe završile su pregovore i danas će Vladi poslati odbijenicu. Državni službenici, pak, nastavljaju pregovore. Kako je Šuker kazao da će se sva prava iz kolektivnog ugovora ispuniti do onog trenutka dok Sabor ne donese izmjene Zakona o radu, sindikati očekuju da će ove godine regres biti isplaćen. – Vlada će ispuniti svoje obveze – zaključio je Šuker.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
 • Avatar comparator
  comparator:

  Nije on nikakav Sever negi obični istok.Bez razgovora sve ide k vragu ,a vraga baš on izaziva i ona riđa kokoš iz sindikata javnih službenika.

 • branitelj:

  da je taj sindikat išta radio nebi nam bilo tako kako je ista gamad ko i hdz

 • -obrisani-:

  kad sever zaprijeti ja umrem od smijeha..čovjek ima sreče sto večina ljudi spava kad se on pojavi u otvorenom...kad on i drugi sindikalista ribič jedan drugom počmu vikati ..ti šuti,upadas mi u riječ..a tek knezevička..hahahaha..jadni nasi radnici sa takvim sindikalistima...