Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šuker: Osiguranih 400 tisuća kuna otklonit će uznemirenost građana

15.10.2008.
u 10:57

Ministar financija Ivan Šuker danas je od saborskih zastupnika zatražio da podrže Vladin prijedlog da se osigurani depoziti građana podignu sa sadašnjih sto na 400 tisuća kuna, ističući da će takva odluka otkloniti uznemirenost građana zbog svjetske financijske krize.

Uz prijedlog izmjena Zakona o osiguranju depozita, koji je u saborskoj proceduri od kraja rujna, Vlada je Saboru ovog tjedna uputila i tri amandmana, kojima predlaže povećanje depozita, a koje bi na snagu stupilo odmah po objavi zakona u Narodnim novinama.

- Ne možemo zanemariti još svježe rane od triju bankarskih kriza kroz koje je prošla Hrvatska, a narodna poslovica dobro kaže da se onaj koga su zmije klale i guštera boji - rekao je Šuker.

Građanima je poručio da će država osiguravati sve depozite i da nisu točna tumačenja da se zbrajaju depoziti građana po različitim bankama.

Zakon osigurava sve depozite, u svim bankama, štednim bankama i štedionicama, rekao je Šuker, navodeći da će novim mjerama biti osigurano više od 90 posto ukupnih depozita građana.

- Vlada i Hrvatska narodna banka svojom su fiskalnom i monetarnom politikom stvorile preduvjete da možemo pravovremeno reagirati i spriječiti krizu kakvu su doživjele mnoge europske zemlje - naglasio je Šuker.

Po predloženom, od 1. siječnja 2010. proširio bi se i obuhvat osiguranih depozita pa će država, uz štedne uloge građana, osiguravati i depozite malih poduzetnika.

Vlada od Sabora traži i ovlast da u slučaju potrebe uredbom dodatno povisi osigurane depozite, a Šuker je objasnio kako se time stvaraju pretpostavke za brzu reakciju Vlade na eventualne nove poremećaje na svjetskom tržištu.

Da povećanje osiguranih depozita ne bi dodatno opteretilo banke i dovelo do podizanja kamata, Vlada predlaže smanjenje godišnjih premijskih stopa sa 0,4 na 0,5 posto.

Šuker je naglasio da Hrvatska ne smije računati na to da se ništa neće dogoditi, nego uzeti u obzir sve segmente svjetske financijske krize.

Upozorio je da su dvije zemlje u okruženju došle u stanje kad više ne mogu reprogramirati svoje dugove pa su se prisiljene zadužiti iz MMF-ovih fondova.

- Moramo paziti i na to kako će gospodarstvo iduće godine doći do sredstava, u uvjetima više cijene kapitala, ali to nije nešto što muči samo Hrvatsku, nego i cijeli svijet - rekao je Šuker, ističući ispravnost Vladine odluke da ide na smanjenje proračunskog deficita.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije