Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritike proračuna

Šuker: Opet se proračun krpa povećanjem poreza za građane

'04.12.2012., Zagreb - Sjednica Sabora RH nastavljena je  glasovanjem o Prijedlogu drzavnog proracuna Republike Hrvatske za 2013. godinu i projekcijama za 2014. i 2015. godinu. Ivan Suker. Photo: Patr
'Patrik Macek/PIXSELL'
14.11.2013.
u 14:05

Proračun za 2014. i predviđeni rast od 1,3 posto nerealni su bez strukturnih reformi, a Vlada i dalje inzistira na svojim netočnim projekcijama. Vlada je svašta pokušavala, no malo je što postigla - misli bivši ministar financija

Bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker smatra da je danas predstavljeni prijedlog proračuna za 2014. godinu te predviđeni rast od 1,3 posto nerealan jer bez strukturnih reformi nema promjene niti na prihodovnoj niti rashodovnoj strani proračuna.

- Daleko spornije od tih projekcija rasta jer ono što se predviđa za ovu godinu. Vlada usprkos svih projekcija, i u Hrvatskoj i od međunarodnih financijskih institucija i dalje inzistira na nekim svojim projekcijama koje su se pokazale kao izuzetno netočne i neprecizne i na temelju toga su bazirali i svoj rebalans proračuna i proračun. Dakle, ako su ovu godinu krivo procijenili, onda se postavlja pitanje koliko je točna procjena za sljedeću godinu. Međutim, taj rast, ako ga bude, će biti isključivo posljedica onoga što se događa u EU, a ne nekakvih spektakularnih reformi koje poduzima ova Vlada – smatra Šuker. Ova je Vlada, smatra on, svašta pokušavala, no malo je što postigla.

- Vidite da sljedeće godine dižu međustopu PDV-a za koju su prije dva mjeseca pričali da je uvode za jedan sektor zbog toga da bi poboljšali konkurentnost, pa što se dogodilo u roku od dva mjeseca da se tako nešto promijenilo? Oni i sljedeće godine neuspjelu ekonomsku politiku i neprovedene strukturne reforme krpaju sa povećanjem poreza i sa dodatnim opterećenjem hrvatskih građana, a to je politika koja se u ove dvije godine pokazala kao nešto što nije dobro i vrlo je interesantno vidjeti hoće li se ova pravila o fiskalnoj odgovornosti, koja će vjerojatno stupiti na snagu nakon donošenja ovog proračuna, primjenjivati na proračun za 2014. ili neće – zanima Šukera koji se pita i kako će rashodi i prihodi ovog proračuna biti realni kad imaju krivu podlogu u ovoj godini.
- Sve što je sada u rebalansu proračuna napravljeno mi smo upozoravali i prilikom donošenja proračuna i njegovog rebalansa. I na prihodovnoj strani, dakle efekat pojedinih zakonskih propisa što se tiče prihoda od PDV-a, isto tako da na rashodovnoj strani nisu dovoljno planirana sredstva, i to se sad pokazuje kao činjenica, kao istina, prema tome, oni i dalje i prihode i rashode uopće ne baziraju na fiskalnim projekcijama nego na nekakvim svojim matematičkim računicama, a ova fiskalna projekcija je čista kozmetika – zaključuje Šuker.

Laburist Branko Vukšić smatra da su danas predloženi rebalans proračuna za 2013., kao i proračun za 2014. dokaz da Vlada ne zna što treba napraviti, pogotovo kad se u obzir uzmu sva obećanja Kukuriku koalicije koja do danas nisu ostvarena.
- Strašnija rečenica od današnjeg događaja na samoj Vladi je jučerašnja rečenica gospodina Milanovića izrečena u Saboru da je avanturizam kupovati Inu, odnosno dionice Ine staviti u državni portfelj jer se radi o ogromnim sredstvima koje Hrvatska u ovom trenutku nema. Kada to kaže premijer bez da je proučio mogućnosti i bez da se savjetovao sa ekonomskim savjetnicima o tome što napraviti i na koji način jednu najstrateškiju firmu u Hrvatskoj staviti natrag u svoj portfelj vidi se da ova Vlada baulja – kritizirao je Vukšić te dodao:
- Ovo što se danas dogodilo na Vladi, i rebalans i proračun za 2014., je samo pokazatelj da neće biti niti pravih rezova, nisu voljni napraviti reforme. A samo se sa reformama može, a to je lokalna samouprava, državna uprava, stvarni rezovi... Napravili su ono što je najgore, na što su laburisti već upozoravali, a to je smanjenje za dva indeksna poena zdravstvenog doprinosa. Tu su jedini rez napravili, a ovo drugo se nije napravilo ništa.

Što Hrvatski laburisti očekuju? Ne očekuju nikakve konkretne poteze, a to će i rasprava ovdje u Saboru i način na koji će gospodin Linić braniti rebalans proračuna i proračun pokazati - da smo u potpunosti u pravu – uvjeren je Vukšić koji smatra da bi se prije bilo kakvog rezanja javne uprave trebalo napraviti točnu analizu potreba i viškova zaposlenika.
- Zbog čega to Vlada nije napravila? Oni su trebali u prvih šest mjeseci ili godinu dana napraviti analizu i reći "u javnoj upravi treba toliko i toliko radnika i toliko i toliko radnika ćemo na taj način zbrinuti". Međutim nije napravljena ni jedna analiza, a bez analize nama nikakvih rezova... Morate znati da se Danska pripremala sedam punih godina za reformu lokalne samouprave i napravili su "dar mar" u samoj lokalnoj samoupravi, napravili su odlične stvari jer su proučili što im treba - preporučio je Vukšić vladajućima.

 

Komentara 8

Avatar Topgen
Topgen
15:18 14.11.2013.

Da bi socijalisticka vlada nesto dala tebi , to mora prethodno oduzeti nekom drugom. Tako je uvijek bilo : ona traje dok traje tudja lova ( Margaret Thatcher )

Avatar Remetiinec
Remetiinec
18:29 14.11.2013.

ŠUKERU : Zašto se Proračun ne krpa onim što je HDZ pokrao ? Evo: Vidošević bi mogao uskoćiti sa nekoliko stotina miliona kuna,,, koje ionako otima sirotim posrnulim poduzetnicima

SW
swimm
18:00 14.11.2013.

ova faca sa fotke usudi se komentirati o financijama,a on je potpisao kredita johohooo i njegov prijatelj hebrang intelektualno mudrovao javnosti "kako to nije kredit vec posudba po povoljnoj kamati" a sada,kao i vecina adezeovaca nit vidjeli,nit culi,nit bili prisutni...onioni ništa ne znaju ,a na vlasti bili 20 god. i pisali zakone,stvarali gubitke, da i ne pricam o poreznoj politici tko ili djelovanju "tko je jamio,jamio je" e pa upravo zato smo u banani kakvoj jesmo ili možda opet adezejovci misle kako je kriv strani neprijatelj;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije