Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa bez granica

Šuica: Želimo popraviti, a ne uništiti Europu koja treba promjene

dubravka šuica
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
28.06.2016.
u 15:05

„Zalažem se za aktivno sudjelovanje Europske Unije u procesu stvaranja bolje Europe."

Pet dana nakon britanske odluke na referendumu o napuštanju Europske unije u Bruxellesu je na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prihvaćena rezolucija u kojoj Velika Britanija u okviru članka 50 Lisabonskog sporazuma poziva da što je prije moguće preda zahtjev za napuštanje EU-a. U raspravi su uz dužni respekt prema Britancima upućene i jasne riječi na andresu vlade u Londonu.

Tako je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ponovno uputio poziv Velikoj Britaniji da započne proces napuštanja EU-a, dodajući kako je osobno zbog toga žalostan, ali da Europa sebi ne može priuštiti stanje nesigurnosti.

Europski parlamentarci, posebice iz redova Europske pučke stranke su naglasili: “Europi su potrebne promjene i u tome želimo sudjelovati pozitivno i konstruktivno”.

“Političari koji su se zalagali za Brexit imali su privilegij živjeti u Europi bez granica i nacionalizama i upravo sada zagovornici britanskog izlaska iz EU-a zalažu se za podizanje novih zidova. Naš odgovor može biti samo: mladi Britanci mogu i ubuduće imati povjerenje u svoje prijatelje u Europi”, poručuje Šuica.

Europski zastupnici priznali su da je rezultat referenduma pobjeda populista i Europa se sada nalazi na raskrižju. Pokazalo se da je bilo pogrešno biti suzdržan u predreferendumskoj fazi.

Europska pučka stranka u kojoj Dubravka Šuica predvodi peteročlanu hrvatsku delegaciju danas je još jednom naglasila da se zalaže za ideju ujedinjene, miroljubive i tolerantne Europe. Tako je predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber istaknuo kako “danas govorimo o boljoj Europi i odbacujemo svaki zahtjev za promjenom europskih ugovora”. On je dodao kako bi “predstojeći pregovori i dugo razdoblje nesigurnosti predstavljali bi sol na rane na obje strane. U procesu razdruženja Britanije od Europske unije potreban je pošteni proces i sigurnost”.

U procesu razdruživanja EPP će imati na umu 444 milijuna građana Europske unije, a ne više Londonski City. To je rezultat referenduma, a prve posljedice osjećaju već sada prije svega Britanci  kroz pad vrijednosti britanske funte, nadalje Britanija je bez političkog vodstva, a škotska vlada se priprema za drugi referendum o neovisnosti.

 „Zalažem se za aktivno sudjelovanje Europske Unije u procesu stvaranja bolje Europe, jer ne smijemo dopustiti da rezultati bnritanskog referenduma ostave prostor za stvaranje političke i gospodarske nesigurnosti. Treba vratiti povjerenje europskih građana u Europu, jer Europa može bolje i to smo dužni našim građanima”, zaključila je Dubravka Šuica.

Danas i sutra šefovi država i vlada nastavit će na europskom summitu vijećanja oko posljedica Brexita danas još s britanskim premijerom Cameronom, a sutra već bez njega u sastavu EU27

Komentara 3

PI
pistaljka
23:37 28.06.2016.

Ova guska Šujica ili nema pojma o čemu govori ili govori zlobno, kako bi se udvorila eusranijsko satanističkoj eliti, jer je namirisala veliki novac za parazitski i skoro nikakvi posao u Eusraniji. Tko bi vjerovao da bi jedna Šujica ovako govorila i cipelarila Britance jer su odlučili skinuti s vrata utege cionističke satrapije zvane Eusranija. Uskoro će Šujica, zajedno sa svim Eusranijancima, osjetiti na vlastitim leđima što im donosi unija bez granica, bez morala, bez kršćanstva, bez sigurnosti, bez mira, bez čiste hrane i vode, bez čistog zraka, bez zdravlja, bez nade i budućnosti....

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:48 28.06.2016.

Ti se babo zalažeš samo za svoje dupe...

SS
sokac sa drave
17:09 28.06.2016.

Idemo najprije zadobiti vlastiti narod za Europu.Za pocetak glasamo da vasa placa u Briselu nesmije biti veca od 2000 Eura.Tada cete pristati i biti dio svoga naroda i pokazati da ne iskacete iz kruga koji se zove jedinstvo nacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije