Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šuica: „I Hrvatskoj konačno Schengen?“

Zastupnica Šuica u svom obraćanju na plenarnoj sjednici istaknula je važnost koju članstvo u schengenskom prostoru predstavljaju za Hrvatsku s obzirom na najdužu vanjsku granicu prema trećim zemljama
24. listopada 2018. u 09:23 9 komentara 1554 prikaza
Dubravka Šuica
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Dubravka Šuica sudjelovala je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u raspravi o prijedlozima Europske komisije za nadogradnju Schengenskog informacijskog sustava. Schengenski informacijski sustav je zajednički informacijski sustav koji omogućuje nadležnim tijelima u državama članicama schengenskog prostora suradnju u razmjeni podataka i kvalitetniju kontrolu vanjskih granica Unije te predstavlja bitan alat za primjenu odredbi schengenske pravne stečevine.

Andrej Plenković otvorio 13. Dubrovnik forum Plenković u Dubrovniku Tko je mogao zamisliti da sve što se gradi u schengenskom sustavu dođe u pitanje?

Zastupnica Šuica u svom obraćanju na plenarnoj sjednici ponovno je istaknula važnost koju Schengen i članstvo u schengenskom prostoru predstavljaju za Hrvatsku s obzirom na najdužu vanjsku granicu prema trećim zemljama, te je pozdravila predložene mjere za poboljšanje Schengenskog informacijskog sustava koje uključuju mjere za bolju usklađenost graničnih kontrola, mjere za poboljšanje učinkovitosti politike Unije u pogledu vraćanja državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom te mjere za bolju suradnju država članica i europskih sigurnosnih organa.

„Hrvatska je potpisivanjem pristupnog ugovora prihvatila moguće pridruživanje Schengenu i Eurozoni, a to su ujedno i dva najvažnija vanjskopolitička cilja aktualne Vlade Andreja Plenkovića. Pristupanje schengenskoj zoni ima posebnu važnost u aktualnom trenutku kad su učestale migracije ali i pojave terorizma. Stoga je sigurnost prije svega hrvatskih građana ali i svih građana Europske unije jako važna i sigurna bi hrvatska granica kao vanjska granica Europske unije trebala biti prioritet ne samo Hrvatskoj nego i našim partnerima u Uniji jer unutarnju sigurnost građana Europske unije možemo osigurati samo ako osiguramo vanjske granice. Ne želimo biti tvrđava, ali želimo znati tko ulazi na naš prostor“, naglasila je zastupnica Šuica.

Dubravka Šuica 'populizam je ekstremizam' Šuica: Zabrinjavajuće je da nema razlike u stavovima krajnje ljevice i krajnje desnice

Republika Hrvatska će do kraja 2019. godine ispuniti sve tehničke kriterije za pristupanje schengenskom prostoru, čime će se proširiti područje slobodnog kretanja ljudi te povećati sigurnost svih europskih građana, a hrvatski građani će moći slobodno putovati Europom bez predočavanja osobne iskaznice ili putovnice:

„Stoga očekujem da će aktualni sastav Komisije i Europskog Vijeća do kraja ovog mandata, a do hrvatskog predsjedanja Vijećem EU donijeti dobre vijesti za Hrvatsku“, zaključno je izjavila zastupnica Šuica.

izbjeglice tvrtko barun Hrvatska je zatvorila granicu zbog ulaska u Schengen

Pristupanje Schengenskom prostoru jedan je od strateških prioriteta Vlade Republike Hrvatske. Jačanjem zaštite svoje vanjske granice, Hrvatska će dati značajan doprinos učinkovitom i sveobuhvatnom upravljanju migracijama i time pridonijeti otklanjanju razloga zbog kojeg su uvedene privremene kontrole na unutarnjim granicama država članica.

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Pitanje za štovanu zastupnicu i bivšu gradonačelnicu:Zašto dopuštamo da nam u Dubrovniku Trebinjci i ostali stranci ilegalno voze taxi vozila(bilo koje vrste) ?Bilježim se sa štovanjem.

 • Aedes2017:

  Da,schenschaise !

 • Deleted user:

  Schengen je bitan kao i lanjski snijeg....a i politicarka sujica je bitna ali samo za sebe i svoje rodice i rodijake od imotskog do dubrovnika i to kad se ide napoleonovom cestom...cemu li se smije ..kameri ili cemu drugom...tipicna hdz ovca....