Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika

Sudovi u Srbiji, BiH i RH za ratne zločine Srbe osudili na 3000 godina

presuda,sud
M. Stolt / CHROMORANGE/PIXSELL
10.12.2013.
u 19:45

U Beogradu je osuđeno 106 osoba na 1200 godina i u ogromnoj većini su Srbi. U BiH je osuđeno 79 Srba na 1258 godina, 13 Hrvata na 158 godina, a muslimani su u 15 slučajeva dobili 153 godine zatvora.

Najviše presuda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše zajedničke države, presuđeno je protiv Srba i kada se zbroje kazne izrečene sudova u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, Srbi su osuđeni na gotovo 3000 godina zatvora.

Tako je u Beogradu osuđeno 106 osoba na 1200 godina i u ogromnoj većini su Srbi. U BiH je osuđeno 79 Srba na 1258 godina, 13 Hrvata na 158 godina, a muslimani su u 15 slučajeva dobili 153 godine zatvora.

- U Hrvatskoj se teško dolazi do preciznih podataka, ali se zna da su, prema podacima Centra za suočavanje s prošlošću Dokumenta, zaključno s 2012. vođeni postupci protiv 3 495 osoba, od čega je 87 posto Srba, a pravomoćno je osuđeno 576 osoba. I tu su Srbi ogromna većina. Također, poznato je da su presude Srbima iznosile između 15 i 20 godina, dok su Hrvati i za najteža kaznena djela dobijali manje od deset - pišu beogradske Večernje novosti i postavlja logično pitanje "da li se ovakvom sudskom praksom stvara slika kako su Srbi najveći krivci za ratove 90-tih?". Beogradski odvjetnici drže kako se upravo to i događa.

- Svima je jasno da se ovakvom praksom sudova u bivšoj SFRJ stvara potpuno pogrešna predstava, da su jedan narod, jedna vojska i jedna politika krivi za sve tijekom ratnih godina i time ostaje povijesna neistina o odgovornosti samo srpskog naroda - kaže odvjetnik Miodrag Stojanović,a odvjetnik Milan Vujin, koji je zastupao više predmeta u Haagu, ocjenjuje daje ovakav način suđenja uvjetovan negativnim djelovanjem Haaškog suda.

- Sud u Haagu je postavio takve standarde da je u nekoliko slučajeva, sudeći optuženima iz vrha hrvatske vlasti presudio samo u nekoliko slučajeva, dok je i za Bošnjake bilo vrlomalo slučajeva. To je jasno ukazivalo kako su Srbi označeni kao narod koji je izazvao sukobe na prostoru bivše SFRJ i treba odgovarati više nego ostali - kaže Vujin. On dodaje kako srpsko pravosuđe presuđuje korektno kada je riječ o najtežim kaznenim djelima među kojima su ratni zločini, ali je "primjetno da ne prave individualizaciju, odnosno ne uzimaju se u obzir okolnosti vezane za osobu i okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, već su izrečene kazne vrlo često ujednačene i kreću se između 15 i 20 godina zatvora".

>>U BiH priveli 9 osoba zbog ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom

Ključne riječi

Komentara 5

BF
bf2
20:05 10.12.2013.

Možda bi dotična gospoda bila voljna objasniti tko je započeo SVE ratove na prostoru bivše nam države,ako nisu srbi. mora da je CIA ili izvanzemaljci :) klasična srpska boljka iskrivljavanja i lažiranja povijesnih činjenica,ta njihova mitomanija je opasna praksa kojaa ih neprestano gura u nove ratove koje uredno gube

HA
Hari
19:58 10.12.2013.

Ma nije istina! Hebrang je prije tri godine izjavio da je u Hrvatskoj osuđeno deset puta više hrvatskih branitelja nego četnika. A ja njemu vjerujem više nego srbijanskim novinama.

Avatar humbaba
humbaba
20:49 10.12.2013.

malo su i dobili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije