Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVDA

Sudovi štite proračun pa će radnici po pravdu u Strasbourg

presuda
Dragutin Šantoši / Večernji list
02.03.2012.
u 13:35

Pod paskom političara i državne administracije ista tvornica namještaja u Slatini dva je puta u tri godine završila u stečaju, a 700 radnika ostalo bez plaća, otpremnina i na ulici

SLATINA – Zbog neefikasne i neažurne državne administracije i politike, koje su godinama gurale pod tepih sumnjivo i gubitaško poslovanje slatinske tvrtke INPO Grupa (bivši Gaj Slatina, op.a.), 2008. godine u stečaju tvrtke više od 700 radnika završilo je na ulici. Otpušteni radnici početkom 2009. godine, posredstvom odvjetničkog ureda Željke Kupčerić-Trcović, podigli su tužbu protiv Ministarstva gospodarstva, rada  i poduzetništva RH tražeći zakonitu isplatu neisplaćenih plaća, naknada i otpremnina u iznosu većem od 80 milijuna kuna.

Radnicima dosuđeno tek 20-ak posto traženog iznosa

Nakon trogodišnje borbe za pravdu i pošteno i zakonito zarađen novac u tvrtki koju su upropastili vlasnici i menadžeri, prvih 70-ak radnika primilo je danas konačne presude Upravnog suda Republike Hrvatske koji je zauzeo stav da je ministarstvo isplatilo sva potraživanja radnicima koji su, umjesto traženog iznosa, dobili tek 20-ak posto svojih potraživanja.

Radnici: Sud  je presudom protiv nas vjerojatno štitio državni proračun

– Kada nismo mogli ostvariti svoja prava u matičnoj državi, učinit ćemo to tužbom protiv Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. U Hrvatskoj je puno ovakvih radnika koji su prošli kao mi. Upravni sud RH svojom je presudom zanemario postojanje kolektivnog ugovora između stranaka i stao na stranu ministarstva, a ne nas obespravljenih i oštećenih građana i time vjerojatno zaštitio državni proračun od milijunskih odšteta – kažu radnici koji su danas odvjetnici Kupčerić-Trcović potpisali punomoći za zastupanje pred sudom u Strasbourgu.  

''Gazde'' se obogatili, radnici ostali bez plaća i radnih mjesta

Nastavak rada Gajevih tvornica nakon stečaja, pod imenom tvrtke Gaj FM Slatina, koja je krajem prošle godine završila u stečaju, a 300-tinjak radnika ovaj put ostavila bez više od 10 milijuna kuna neisplaćenih plaća, naknada i otpremnina, izaziva sumnju da su političari i državna administracija ponovo dopustili ''gazdama'' da se obogate na račun obespravljenih radnika koji će još jednom naplatu svojih materijalnih prava morati tražiti pred hrvatskim ili pak europskim pravosudnim institucijama.

Ključne riječi

Komentara 1

CA
campa
18:13 02.03.2012.

Ovo je prestrašno što sve moraju proživljavati Hrvati koji sve više osječaju posljedice spašavanja od samoupravnog socijalizma.Kako je moguće da država ne vidi pljačku koja se je odvijala izvlačenjem kapitala iz tvrtki do kraha poslovanja i odlazak radnik,a na burzu ili ti na ulicu.Kako državne službe ne vide bogatstva koja su se stekla u zadnjih 20 godina na čudan način.Zbog čega sudstvo i politika olako prelazi preko očevidnog kršenja zakona,ponižavasnja Hrvatskih ljudi .Zar je točna konstatacija da je država za k,oju smo se borili u rukama mafije i drumskioh rabojnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije