Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Suđenje zbog smrti mojih roditelja traje predugih 12 godina'

Svaki moj odlazak na sud evocira bolna sjećanja na smrt roditelja i dodatno me traumatizira, kaže dr. Ljubica Rožman
18. veljače 2013. u 16:08 3 komentara 400 prikaza
'05.02.2013., Koprivnica - Soba u kojoj su prije 12 godina od trovanja ugljicnim monoksidom preminuli roditelji Ljubice Rozman. Ljubica je u potpunosti preuredila sobu u kojoj su pokojnici spavali kak
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Tko je kriv za tragediju na božićno jutro 2000. u obiteljskoj kući koprivničke liječnice Ljubice Rožman u kojoj su joj roditelji umrli od trovanja ugljikovim monoksidom, a ona i kći jedva su preživjele? Tajna nije otkrivena ni nakon 12 godina. Na optuženičkoj klupi već godinama sjedi troje izvođača radova na kući u koju su se Rožmanovi uselili nekoliko mjeseci prije nesreće. Riječ je o Muharemu Jodanoviću, instalateru plinskog bojlera, Josipu Mikulčiću koji je u boravku postavio kamin i Mariji Vrabelj-Capek čija je tvrtka sagradila kuću.

Sudski preokreti

Općinski sud dosad je donio četiri nepravomoćne presude. Optužnica je podnesena 2001., Mikulčić je 2003. osuđen na dvije godine zatvora, a ostalo je dvoje oslobođeno. Županijski sud naložio je ponovno suđenje, ali ni jedan koprivnički sudac nije se želio primiti slučaja. Proces je prvo premješten u Đurđevac, a na kraju je završio u Križevcima. U drugoj presudi 2006. Jodanović je osuđen na 18 mjeseci zatvora, Vrabelj-Capek dobila je deset mjeseci zatvora, a Mikulčić je prošao s osam mjeseci uvjetnog zatvora. Novi obrat dogodio se za novog suđenja 2010. Sad je Mikulčić dobio dvije godine zatvora, a ostalo dvoje optuženih po 18 mjeseci. Sudskoj trakavici ni tu nije bio kraj. Viši sud je opet ukinuo presudu i naložio novo suđenje – u Koprivnici. Nova nepravomoćna presuda iz siječnja istovjetna je onoj iz 2003.

– Ne mogu i ne želim komentirati dosadašnje presude, ali ogorčena sam dugotrajnošću postupka. Svaki moj odlazak na sud evocira bolna sjećanja na smrt roditelja i životno ugrožavajuću situaciju za mene i kći te me dodatno traumatizira – kaže Ljubica Rožman.

Na sudu je kazala da je na Badnju večer legla oko 23 sata. Probudila se oko 4 sata i ponovno zaspala. Kada se probudila dva sata kasnije, osjetila je vrtoglavicu i onesvijestila se.

Nekoliko vještačenja

Za suđenja je rađeno više vještačenja. Rezultati su bili različiti pa se ni danas sa stopostotnom sigurnošću ne zna je li otrovni plin došao iz kamina u dnevnom boravku, iz bojlera u kupaonici ili iz oba grijaća tijela. Mikulčić je najavio žalbu na posljednju presudu.

– Obitelj Rožman ima pravo znati uzrok stradanja svojih članova, ali to ne oduzima moje pravo da na suđenju dokazujem da ja nisam kriv i odgovoran jer sam postupao u skladu s pravilima struke – kaže Mikulčić.

Jodanović nema komentara, a M. Vrabelj-Capek kaže: – Stari ljudi kažu da je pravda spora ali dostižna. Vjerujem u svoju nevinost i pravosuđe, a kada sve bude gotovo, reći ću što sam prolazila svih ovih godina.

>>Djevojčicu ugljikov monoksid ubio dok je izlazila iz kupaonice

Dosuđena joj odšteta od 319.000 k

Dosuđena joj odšteta od 319.000 kuna

Koprivnička liječnica i njezina kći Marija protiv troje izvođača radova, ali i Komunalca krajem 2003. radi naknade štete podnijele su i privatnu tužbu. Ljubica je tražila 468.000, a njezina kći 43.000 kuna. U siječnju 2006. Općinski sud odlučio je prekinuti tu parnicu do donošenja pravomoćne presude u kaznenom postupku. Nakon žalbe Rožmanovih Županijski sud naložio je da se suđenje nastavi. Krenulo se i ponovno stalo. U ožujku prošle godine odvjetnik obitelji pred Županijskim sudom pokrenuo je postupak “radi zaštite prava na suđenje u razumnom roku”. Viši sud ubrzo je naložio da je Općinskom sudu dužnost dovršiti postupak u roku od najviše šest mjeseci. Kako ni to nije poštovano, Ljubici i Mariji dodijeljena je naknada za sporost od 27.000 kuna. Nepravomoćna presuda konačno je donesena lani u studenom. Prema njoj Mikulčić je Ljubici dužan isplatiti 319.000 kuna, a Mariji 9700 kuna. S druge strane, odbijen je zahtjev tužiteljica koji se odnosio na M. Vrabelj-Capek, Jodanovića i Komunalac. Njih dvije ukupno im moraju isplatiti 140.000 kuna.

– Nezadovoljni smo tim ishodom i pišemo žalbu Županijskom sudu – rekao je Goran Radišić, odvjetnik obitelji Rožman.

COVID-19
Znanstvenici i stručnjaci o sve većem broju zaraženih: Ovo su tri mjere koje hitno treba poduzeti
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće