Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON IZRUČENJA

Suđenje Sanaderu moglo bi početi u listopadu, otvoreno šest istraga

\'03.10.2010., Zagreb -   Aerodrom Pleso, bivsi premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom sletio je na zagrebacki aerodrom, te se taxi vozilom uputio u Kozarcevu. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
19.07.2011.
u 09:13

Prva optužnica mogla bi se odnositi na zadnji slučaj koji je otvoren, a riječ je o primanju 10 milijuna eura mita koje je Sanaderu navodno dao bivši predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi

Prvi sudski postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera mogao bi početi već u listopadu. Prema procjenama pravnika upućenih u slučajeve iz nadležnosti USKOK-a, izgledno je da će taj odjel Državnog odvjetništva specijaliziran za korupciju i organizirani kriminal, barem jednu ili dvije od ukupno šest istraga otvorenih protiv bivšeg premijera dovršiti do kraja ljeta i u rujnu podići optužnicu. Prva optužnica mogla bi se odnositi na zadnji slučaj koji je otvoren, a riječ je o primanju 10 milijuna eura mita koje je Sanaderu navodno dao predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi, i to kako bi MOL-u priskrbio upravljačka prava nad Inom. Bude li u rujnu podignuta optužnica u tome predmetu, u listopadu bi već moglo početi suđenje. Istraga protiv Sanadera otvorena je i zbog optužbi da je 1995. godine, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, od Hypo banke primio nezakonitu proviziju od 3,5 milijuna kuna. Sanader je pregovarao o kreditu za gradnju hrvatskih veleposlanstava i sebi uzeo proviziju.

Treća istraga vodi se zbog pogodovanja riječkome tajkunu Robertu Ježiću i njegovu Diokiju, i to na štetu HEP-a. Pod Sanaderovim pritiskom HEP je, tvrdi USKOK, isporučivao Ježićevim tvrtkama povoljniju struju i time je HEP navodno oštećen za 6,3 milijuna kuna.

Slavna priča o BMW-u


Još jedna od afera koja se pripisuje Sanaderu opet je pogodovanje Ježiću. Pokušao je prisiliti JANAF da kupi od Diokija zemljište na Žitnjaku za cijenu koja je deset milijuna kuna viša od tržišne. Ipak, jedna od najpoznatijih afera priča je o Sanaderovu blindiranom BMW-u vrijednom 4,2 milijuna kuna. I opet je u igri Ježić koji je, kako ga sumnjiče, kupujući taj auto prao novac iz crnih fondova HDZ-a.

Istraga od koje je sve krenulo odnosi se na aferu Fimi media. Kroz tu marketinšku agenciju u vlasništvu Nevenke Jurak iz državnih je poduzeća i ministarstava navodno izvučeno oko 80 milijuna kuna. Glavni operativac u ovom slučaju bio je bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, a politički pokrovitelj Ivo Sanader. O tome da će se Sanader naći na meti tužitelja naveliko se špekuliralo prije više od godinu dana, odnosno kada je bilo jasno da se afera Fimi media nezaustavljivo širi prema političkim i ekonomskim moćnicima. No prvi formalni korak protiv Sanadera načinjen je 9. prosinca prošle godine.

Toga dana, u 10.30 sati glasnogovornica predsjednika Sabora potvrdila je kako je dan prije Luki Bebiću iz ureda glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića stigao zahtjev za ukidanje imuniteta jednome zastupniku i da je on proslijeđen Mandatno-imunitetnom povjerenstvu. Bilo je jasno da je riječ o Sanaderu. Petnaest minuta nakon te objave bivši premijer izišao je iz svoje kuće u Kozarčevoj ulici i sjeo na suvozačko mjesto u plavom VW kabrioletu. “Buba” je u 11.45 sati registrirana na graničnom prijelazu Bregana.

U 13.06 sati glasnogovornik policije Krunoslav Borovec potvrdio je da je Sanader pobjegao iz Hrvatske. U spomenutom autu put Austrije odvezla ga je njegova mlađa kći Bruna. U ranim poslijepodnevnim satima Mandatno-imunitetno povjerenstvo dopustilo je vođenje istrage protiv Sanadera, a u 17 sati Sabor je Ivi Sanaderu jednoglasno (sa 104 glasa) ukinuo imunitet za pritvor. Objavljeno je da bi, da nije napustio Hrvatsku, bio uhićen i pritvoren.

Već sutradan, u petak, protiv Sanadera bila je raspisana međunarodna tjeralica. Zbog te tjeralice SAD mu je uskratio vizu, a to je za posljedicu imalo da se drugi dan bijega, 10. prosinca, nije uspio u Münchenu ukrcati na let u Washington. U tom trenu bivši premijer shvaća da mu je sreća okrenula leđa. Vraćao se u Austriju, a “pao” je u 15.46 sati na naplatnoj kućici na putu prema Innsbrucku. Prometni policajci su zbog tjeralice i dojave iz Hrvatske kontrolirali plave “bube”, pa je tako zaustavljen i Sanader. Hinio je da se namjeravao vratiti u Hrvatsku.

Formalno je uhićen i od tada je u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu. Zbog toga što je pokušao pobjeći, u USKOK-u su trljali ruke od zadovoljstva. Ponajprije, Sanader im je sam svojim ponašanjem dao neoboriv argument za pritvor (opasnost od bijega), a s druge strane dao je legitimitet njihovim optužbama. Svatko je nakon toga pomislio – da nije kriv, ne bi bježao. Dosta se dugo i intenzivno nagađalo zašto je Sanader izabrao strategiju bijega, odnosno zašto se nije 9. prosinca uputio u Sabor, izašao za govornicu i izveo nekoliko verbalnih manevara kojima bi poljuljao saborsku većinu i možda čak minirao zahtjev za ukidanje imuniteta.

Bijeg - pogrešan korak

Vladalo je uvjerenje da, ako svojim istupom ne bi već zaustavio odobrenje da se protiv njega vodi istraga, sigurno bi si priskrbio obranu sa slobode. Špekuliralo se da je bivši premijer učinio pogrešan korak i dao se u bijeg jer je bio šokiran činjenicom da je protiv njega otvorena istraga. Navodno se preko više “splitskih veza” raspitivao kod Bajića hoće li i protiv njega otvoriti postupak, a dobio je niječne odgovore u koje je povjerovao.

Blokirano je sve što je bivši premijer naveo u imovinskoj kartici, a u njoj je spominjana ušteđevina od 281.000 kuna te oko 25.000 eura imovine stečene nasljedstvom. U Austriji se brzo počeo odvijati ekstradicijski postupak, u sklopu kojega su se donosile odluke o određivanju pritvora bivšem premijeru, te odluke da ga se izruči Hrvatskoj. Njegovi su branitelji podnosili žalbe i pokušavali dokazati da je Sanader izvrgnut političkom progonu. No dogodilo se to da se njegov braniteljski tim u kojem su uz “glavnog” odvjetnika Gorana Suića bili još odvjetnici Ivan Lovrić i Jasna Novak raspao. Lovrić i Novakova su mu u travnju otkazali punomoć. Do preokreta je došlo 9. lipnja, kada je bilo jasno da nema načina da se zaustavi izručenje.

Tada je Sanader povukao žalbu i izjavio da pristaje na izručenje, i to po skraćenom postupku. U skladu s novom strategijom, bivši premijer angažirao je novog odvjetnika koji će ga zastupati u Hrvatskoj. Punomoć je potpisao Čedi Prodanoviću, bivšem tužitelju i pravniku specijaliziranom za kazneno pravo. Kako je u Sanaderovu slučaju, i to još od kada je bez objašnjenja napustio premijersku funkciju, sve podložno promjenama stavova i razmišljanja, tako se barata i potpuno oprečnim informacijama o taktici obrane.

Njegovi su odvjetnici najavili da će obrana biti aktivna, ali nije jasno što to znači. S jedne strane realno je očekivati da bivši premijer bude neugodan element za HDZ u predizbornoj kampanji, a s druge se strane nastoji sugerirati da se neće obračunavati s bivšom strankom. No, ako i uspije “poštedjeti” HDZ, teško će ostati hladan na svoje bivše prijatelje Mladena Barišića i Roberta Ježića. Prvi ga je prokazao u slučaju Fimi media, dok je Ježić bio presudan u dokazivanju mita za Inu. Navodno je upravo preko računa Ježićevih tvrtki Sanaderu prebačeno pet od ukupno 10 milijuna eura mita koje mu je dao šef MOL-a Zsolt Hernadi.

Komentara 6

OB
-obrisani-
09:57 19.07.2011.

Svakim danom sve vise istraga,sa 4 smo za dan stigli na 6...

Č7
čvor2.76
09:46 19.07.2011.

Kako čovjek zdravog razuma može glasati za HDZ-jce. Slavonija - Tajkun Tadić u zatvoru Međimurje - Čehok sa kolegama u zatvoru Dalmacija - Žužuli, Kaljmeti i mnogi drugi pod istragama itd. itd. sve od reda HDZ-jci sa svojim partnerima.

MI
mica1111
10:23 19.07.2011.

...jadno je ovo naše pravosuđe...koristi lopove za krunske svjedoke za uništavanje neistomišljenika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije