Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi igrokaz u Haagu

Suđenje odgođeno, Karadžić se sutra "mora pojaviti"

radovan karadzic
Reuters
Autori: Luka Capar, MaČ
26.10.2009.
u 09:15

Svoje je najave Karadžić i održao te se, prema najnovijim informacijama iz Haaga, nije pojavio na suđenju. Da podsjetimo, on je obavijestio sud kako nije imao dovoljno vremena niti mogućnosti da se pripremi za obranu.

U devet sati započelo je suđenje bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Iako je Sudsko vijeće Haaškog tribunala najavilo kako će suđenje sigurno početi bez obzira na Karadžićeve najave da se neće pojaviti na suđenju, on od svoje odluke ne odustaje.

Svoje je najave Karadžić i održao te se, prema najnovijim informacijama iz Haaga, nije pojavio na suđenju. Da podsjetimo, on je obavijestio sud kako nije imao dovoljno vremena niti mogućnosti da se pripremi za obranu, što je, smatra, bilo neophodno jer predstoji proces kojim bi "trebalo utvrditi konačnu istinu o ratu" u bivšoj Jugoslaviji pa čak i buduće odnose među narodima u Bosni.

Kako će se sud postaviti u novonastaloj situaciji, tek će se vidjeti, no pretpostavlja se kako bi mogli pokrenuti postupak imenovanja branitelja po službenoj dužnosti koji bi do kraja postupka zastupao Karadžića. U Haaškom tribunalu do sada nije bilo slučaja da se nekome sudi u odsustvu, a stručnjaci ističu kako bi svojim postupkom optuženi mogao izgubiti mogućnost da se u budućnosti brani sam.

Nakon što je saslušalo Karadžićeve zahtjeve, sudsko Vijeće donijelo je odluku da sutra u 14.15 sati započne iznošenje uvodnih riječi i čitanje optužnice. Vijeće je također naredilo kako se Karadžić sutra mora pojaviti pred sudom.

Tužiteljstvo bivšeg vođu bosanskih Srba tereti za suodgovornost za ubojstva najmanje osam tisuća muslimana u Srebrenici te ratne zločine diljem Bosne. Prvi dan suđenja Karadžić je bojkotirao proces, no stručnjaci procjenjuju da je to tek uvod u ono što će uslijediti.

Radovan Karadžić koji Haaški tribunal naziva pogrdno "NATO sudom" godinu je dana čekao svojim odgovorom na optužnicu. Nakon dugog iščekivanja javnosti te obitelji stradalih, ratni je zločinac kratko odgovorio da se ne osjeća krivim što je izazvalo velike polemike oko toga kakva će biti taktika nekoć najtraženijega ratnog zločinca bivše Jugoslavije.

Jednako kao i balkanski krvnik Slobodan Milošević, Karadžić je preuzeo ulogu vlastitog pravobranitelja kojem u pripremi procesa pomaže američki odvjetnički tim oko Petera Robinsona.

Od Karadžića se očekuje jednak stav kao i kod Miloševića koji je uvijek tvrdio da nije kriv jer je jedino pokušao zaštititi interes svog naroda. Također se očekuju veliki povijesno-politički monolozi u kojima bi Karadžić mogao iznijeti optužbe protiv saveznika NATO-a koji su, kako on tvrdi, obećali amnestiju u slučaju da se ne usprotivi Daytonskom sporazumu te da se povuče iz politike. Richard Holbrook koji je, po izjavama Karadžića ponudio nagodbu s masovnim ubojicom s Pala, takve je optužbe odlučno demantirao. Iako u ovom trenutku nije moguće razjasniti cjelokupnu situaciju, Holbrooka tereti cijeli niz dokaza po kojima se da zaključiti da su i američka i francuska vlada štitili Karadžića te onemogućili uhićenje.

Ključne riječi

Komentara 49

OB
-obrisani-
10:32 26.10.2009.

Somelier, he he, odlicno, he he he ...

RO
RobyRoby
10:47 26.10.2009.

neka ga prisile da dodje

Avatar punkufer
punkufer
10:32 26.10.2009.

Kukavica. Dok su njegovi klali ljude na tisuće, palili sela, bombardirali gradove, otvarali konc-logore sve je bilo u redu. Sada kad treba pogledati istini u oči on za to nema muškosti, hrabosti i srca. Papak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije