Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sanja kalambura

Suđenje nesuđenoj šefici Fonda za zaštitu okoliša opet odgođeno

sanja kalambura,portal (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
23.10.2013.
u 13:59

Suđenje je odgođeno zbog toga što petookrivljenica u slučaju, Marina Vuković Trautmann nije došla na raspravu.

Suđenje nesuđenoj šefici Fonda za zaštitu okoliša, Sanji Kalamburi, i drugima, koje je danas trebalo početi na Županijskom sudu u Varaždinu zbog sumnje u malverzacije s kantama za smeće u Općini Perušć, odgođeno je zbog toga što petookrivljenica u slučaju, Marina Vuković Trautmann nije došla na raspravu. Kako je objasnio njezin suprug, Werner Trautmann (inače četvrtookrivljeni u slučaju) supruga mu nije došla na sud jer im je 12-godišnja kćer u nedjelju slomila nožni prst pa je netko trebao s njom u bolnicu na kontrolu.

Osim već spomenutih, za malverzacije s kantama uz Kalamburu, terete još i Srđan Černi kao trećeokrivljeni i Božo Milković, kao drugookrivljeni. Milković je pak kako neslužbeno doznajemo, teško bolestan pa bi se postupak protiv Kalambure i drugih mogao i zato dalje odgađati. Ipak, postupke je nemoguće razdvojiti jer je optužnica sastavljena tako da je svaki optuženi nerazdvojno vezan za druge­ optužene. Zaključila je tako sutkinja Božica Mišak, nakon što je Kalamburni branitelj, zatražio da se zbog novih dokaza koji ukazuju na Kalmaburinu nevinost, Kalamburi sudi odvojeno.

Kalamburin branitelj istaknuo je kako ima dokumentaciju prema kojoj se vidi kako Sanja Kalambura nije oštetila Fond za zaštitu okoliša te da je Fond na Općinskom sudu u Zagrebu pokrenuo postupak protiv Općine Perušić od koje potražuje iznos za koji je oštećen Fond za zaštitu okoliša, a za što je neizravno odgovorna Kalambura. Prema, poprilično zamršenoj optužnici vidi se da je riječ o iznosu od 329.225 kuna.

Općina Perušić je u svibnju 2006. od Fonda zatražila pomoć za pomoć oko rješavanja nelegalnih odlagališta za smeće, na što im je Sanja Kalambura rekla neka rađe nabave kontejnere te ih uputila na Srđena Černija, iako on nije bio zaposlenik Fonda, te uputila pročelnika za komunalne poslove Općine Perušić, Božu Milkovića, kako da se javi na natječaj za sufinanciranje koji će za nabavu kanti raspisati Fond. Nakon toga je Fond zatražio od općinara da Fondu dostave najpovoljniju ponudu, a Općinsko poglavarstvo ocijenilo je da je najpovoljniju ponudu za nabavu kanti dala tvrtka Wemar, nakon čega je Milković, prema uputama Kalambure i Černija, potpisao otpremnice kojima je potvrdio da je Općina Perušić zaprimila oko 1.200 kanti vrijednih 573.375 tisuća kuna, iako je znao da Općina nije zaprimila robu, niti je tražila garanciju da će je ikada primiti (ali je nabava robe bila uvjet da Fond sufinancira kupnju kanti).

Nakon toga Milković je dostavio Fondu, odnosno na ruke Kalamburi odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja te račune i otpremnice za primljenu robu, na temelju čega je Fond odobrio Općini 401.000 kuna. Odobrenje je potpisala Sanja Kalambura, iako je kako navodi optužnica, znala da općina Petrušić nije dobila kontejnere.

Fond je zatim doznačio 401 tisuću kuna Općini, nakon čega je Milković, po naputku Kalambure i Černija, predložio načelniku općine Ivici Turiću da uplati taj iznos na račun tvrtke Wemar Trans koji vodi petookrivljena Marina Vuković Trautmann, budući da je račun Wemara bio u blokadi. Marina i Werner Trautmann podigli su novac, 39.000 kuna uplatili tvrtki Makale, a ostatak novca su potrošili, tek naknadno isporučivši Općini isporučila neadekvatne kontejnere u vrijednosti od 72,137 kuna. Time je, prema optužnici, za Černi \"ušićario\" najmanje 39.0000 kuna, a supružnici Trautmann najmanje 288.998 kuna, a Fond je oštećen za 329.225 kuna.

Inače, Sanja Kalambura bila je u žiži javnosti kada je za vrijeme ministrice Mirele Holy postala nova direktorica Fonda za zaštitu okoliša, ali je imenovanje poništeno kad se shvatilo da je uvjerenje da se protiv nje ne vodi sudski postupak, zapravo izdano greškom suda. Iako je ministrica tada kategorički tvrdila kako ima informaciju da će optužnica biti odbačena, to se nije dogodilo i to je bila fatalna greška, koja ju je naposljetku stajala pozicije. Kalamburu je prijavio njezin bivši šef, Vinko Mladineo, optužen da je u aferi Fimi Media iz Fonda izvlačio milijuna, a Kalambura je krunska svjedokinja.

>>Sanji Kalamburi možda se neće suditi u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije