Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Suđenje krvniku iz Konga: Drogirao djecu da bi ubijala i silovala

Autori: Zorana Bajt, Agencije
26.01.2009.
u 17:44

Bivši vođa paravojnih snaga Unije kongoanskih patriota (UPC) Thomas Lubanga izjavio je na suđenju pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) da se ne osjeća krivim što je stotine djece mlađe od 15 godina koristio kao vojnike tijekom petogodišnjega brutalnog građanskog rata u DR Kongu, koji je završio 2003., prenosi BBC.

30 godina
Otvarajući prvo suđenje pred ICC-om čije je sjedište u Den Haagu, tužitelj Luis Moreno-Ocampo izjavio je da je Lubanga prisiljavao djecu da “ubijaju, pljačakaju i siluju”.

– Lubangine snage novačile su stotine djece te ih slale da za njih ubijaju i pljačkaju. Djeca i dalje pate od posljedica Lubanginih zločina. Ona ne mogu zaboraviti što su pretrpjela i vidjela kad im je bilo 9, 11, 13 godina. Ne mogu zaboraviti udarce koje su primila, strah koji su osjetila. Ne mogu zaboraviti da su silovana i da su silovala. Neka od njih sada se drogiraju da bi preživjela, a druga se prostituiraju – kazao je tužitelj Moreno-Ocampo. Tužitelji prvog stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine terete Lubangu da je kao vojni vođa etničke skupina Hema, kojoj je pripadao UPC, koristio djecu za ubijanje pripadnika etničke skupine Lendua.

Nisam kriv
U tim sukobima, prema izvješćima nevladinih udruga, poginulo je oko 60.000 ljudi, a stotine tisuća su protjerane. Moreno-Ocampo izjavio je da će tužiteljstvo za Lubanga tražiti kaznu od 30 godina zatvora. Lubanga je izjavio da nije kriv te da je samo pokušavao uvesti mir u Ituri, regiju na istoku DR Konga koja je bila poprište sukoba Hema i Lendua zbog kontrole nad rudnicima zlata.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije