Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sudi se Tuđmanu, a ne generalima

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić
import
12.03.2008.
u 09:51

– Za svaki njihov argument mi imamo pripravne odgovore, predvidjeli smo ovakvu uvodnu riječ tužitelja. Dosta je tendenciozna, a tijekom nastupa tužitelja s čuđenjem smo se pitali – sudi li se to ovdje Gotovini ili Franji Tuđmanu? Sutra ćemo i početi s tim pitanjem sucima. Prekomjerno granatiranje ovdje je najteži dio optužnice protiv Gotovine, u uvodnoj riječi tužitelji time žele dokazati planirano etničko čišćenje. Držimo da smo o tom pitanju najjače pripremljeni, a to ćete i vidjeti sutra, kad bude naša uvodna riječ – ističe Gotovinin odvjetnik Mišetić.

Branitelj Kehoe ističe da su se tužitelji bavili nekim malim aspektima, a ni riječi nisu rekli o kontekstu događaja oko Oluje. – Gotovinin je zadatak bio da porazi dvije srpske vojske, vojske krajinskih Srba i vojske BiH Srba, da spasi Bihać... Gotovina je čovjek koji je svojim pobjedama postigao da završi rat, to danas niste mogli čuti u uvodnoj riječi tužitelja, ali čut ćete sutra u našoj uvodnoj riječi. Granatiranje Knina trebao bi po tužiteljima biti zločin, a po njima granatiranje Vukovara to nije...!? – ističe Kehoe.

Odvjetnik Akhavan optužuje tužitelje da tvrde da je Olujom izvršen zajednički zločinački pothvat bez ijednog relevantnog dokaza: – Gotovina se borio s moćnim neprijateljima i njegov je osnovni zadatak bio – borba i poraziti neprijatelja, to je bila njegova odgovornost, a ne da nadzire svaku stvar na teritoriju od 10.000 četvornih kilometara.

Za Markačeva odvjetnika Gorana Mikuličića uvodna je riječ tužiteljstva bila manje dramatična. – Uvodne su riječi teatar za sudsko vijeće i publiku. Bili su manje usmjereni na činjenična pitanja. Što se tiče Markača, tvrde da je bio o svemu informiran, imao mehanizme, a nije poduzeo ništa. Mi ćemo dokazati suprotno – da je bio zapovjednik namjenskih posebnih jedinica čija je odgovornost bila – probijanje prvih linija, a ne nadzirati i procesuirati zločine.

U pogledu dokumenata koje tužiteljstvo nabavlja u posljednji trenutak, riječ je o komunikacijama s terena prema Markaču i mi ih ne držimo inkriminirajućima, a dobar dio ih već i posjedujemo. Tužitelji inzistiraju na prekomjernom granatiranju, no po analizi, granatiranje Knina bilo je 30 % od dopuštenog po standardu NATO-a, pa ne znam kako će tužitelji dokazati suprotno.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije