Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.05.2015. u 12:00

Žalosno je da se udbašima sudi tek 25 godina nakon rušenja komunizma

Suđenje bivšim šefovima Udbe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću ulazi u završnu fazu. Idući tjedan videolinkom iz Mostara svjedočit će Ivan Lasić Gorankić, još jedan bivši visokopozicionirani pripadnik zloglasne komunističke tajne službe. Bit će zanimljivo vidjeti što će o svojim bivšim drugovima reći Lasić koji je upravo u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića došao na čelo tadašnje Savezne uprave zadužene za emigraciju.

Treba reći da je njemačko pravosuđe, koje je jedino sustavno radilo na tome da se odgovorni za ubojstvo hrvatskih emigranata izvedu na sud, svojedobno tražilo izručenje Lasića. Stoga njegovo svjedočenje treba uzeti s rezervom jer kod ovakvih tipova, koji su radili najprljavije poslove, nikada se sa sigurnošću ne može znati kada govore istinu, a kada dodatno mute vodu kako bi sačuvali svoju kožu ili zaštitili svoje nekadašnje prijatelje. Nažalost, bivše udbaše je više ili manje otvoreno štitila hrvatska politika koja je na sve moguće načine pokušala spriječiti da se Mustač i Perković izruče Njemačkoj.

Vlada Zorana Milanovića je uz potporu još nekih moćnika donijela zakon koji je imao za cilj da se münchenski osumnjičenici nikada ne izruče. Milanović je zbog Perkovića i Mustača ušao u sukob ne samo s najutjecajnijom zemljom u Europi Njemačkom nego i s cijelom Europskom unijom. Žalosno je da se bivšim udbašima, koji su izravno koordinirali brutalne egzekucije, sudi tek 25 godina nakon rušenja komunizma. Još je poraznija činjenica da hrvatsko društvo nije bilo dovoljno zrelo da se suoči s tim dijelom hrvatske prošlosti, nego se ovaj bitan proces morao održati u Njemačkoj. Ovo treba biti samo početak deudbizacije hrvatskog društva koje je premreženo totalitarnim strukturama puno više nego što bi se to dalo zaključiti na prvi pogled. Dobro razmješteni i povezani utjecali su na važne društvene i političke procese. Suđenje u Münchenu ipak daje nadu da će demokratska Hrvatska pobijediti Udbu.

>>Suđenje Perkoviću i Mustaču: Vukojević govorio i o žrtvama Križnog puta

>>Nobilo: Već dugo na suđenju nismo čuli ništa o Đurekoviću

Komentara 15

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:25 09.05.2015.

A gdje su njihovi potomci,sinovi,braća,rođaci...sve njih sa funkcija razmontirati i dati im jedan otok (a Bogu falaimamo ih) pa ne ka se snađu.

TV
tv5378
15:41 09.05.2015.

Sudjenje se ne privodi kraju,nego se optuznica prosiruje i ako Bog da na red ce doci i oni koji su naredili eliminaciju obitelji Sevo.UDBA jos uvijek kontrolira,vidi se na primjeru Klice,podzemlje,trgovinu cigaretima i narkoticima.Biznis,kao i obicno.

Avatar juricamesko
juricamesko
20:38 09.05.2015.

nije to samo pocetak kraja udbe u hrvatskoj vec pocetak kraja zlocinacke partije sdp koja je sljednica skh. svi nalozi za ubojstva nevinih ljudi dolazili su iz vrha ck skh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije