Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALAN BOSNAR

Suđenje patologu dovedeno u pitanje, Olujić tražio izdvajanje iskaza ključnih svjedoka

Alan Bosnar
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
17.05.2016.
u 17:01

Olujić tvrdi da Uskok Bosnara nije obavijestio ispituju li Cuculića i Stemberga kao svjedoke, svjedoke pokajnike ili počinitelje kaznenih djela

Ukoliko Vrhovni sud prihvati najavljenu žalbu Željka Olujića, odvjetnika Alana Bosnaranekašanjeg šefa Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci, kojemu se sudi na karlovačkom Županijskom sudu za uzimanje mita od kolega liječnika, čitav bi slučaj i optužnica mogli pasti u vodu.

Naime, na suđenju nastavljenom nakon više od godine dana, Olujić je od suda tražio da se izdvoje iskazi Valtera Stemberge i Dražena Cuculića, jer su iskazi glavnih svjedoka, smatra Bosnarov odvjetnik, pribavljeni na nedopušten i nezakonit način. Olujić tvrdi da Uskok Bosnara nije obavijestio ispituju li Cuculića i Stemberga kao svjedoke, svjedoke pokajnike ili počinitelje kaznenih djela, te da je Uskok u tom slučaju trebao primijeniti kazneni zakon iz 2011. godine po kojem im je trebala suglasnost suca istrage, što Uskok nema, za odustajanja od optužbi za primanje mita za Cuculića i Stemberga. Sudsko vijeće, kojemu je na čelu Ante Ujević, odbilo je prijedlog odvjetnika, pa je postupak nastavljen saslušanjem Alana Šustića i Tomislava Rukavinedekana i prodekana fakulteta u Rijeci u vrijeme nastanka kaznenog djela. Tome se protivio odvjetnik Olujić koji smatra da nastavak postupka i saslušanje nema logike do donošenja konačne odluke Vrhovnog suda. Ona se pak očekuje u narednom periodu, tako da će se tek na jesen znati hoće li suđenje riječkom patologu biti nastavljeno ili obustavljeno.

Inače, Alan Šustić, dekan u vrijeme optužbi za primanje mita, svjedočio je da su mu se kolege Stemberga i Cuculić požalili da Bosnar od njih traži mito kako bi im, kao šef Odjela, dodjeljivao obdukcije na kojima zađađuje ustanova, ali i podjelom varijable na fiksnu plaću i oni, kao liječnici koji su radili obudkcije, mjesečno dodatno zarađuju. Šustić je kazao da je odmah o optužbama obavijesti svog prodekana Rukavinu, te zatražio od Cuculića i Stemberge da optužbe stave na papir.

– Potom smo obavijestili rektora riječkog Sveučilišta, a onda smo o svemu obavijestili nadležne institucije, odnosno odvjetništvo, iako su i oni istoga dana dobili anonimnu prijavu istog sadržaja – kazao je Alan Šustić na suđenju u Karlovcu, a to je potvrdio i Tomislav Rukavina, sadašnji dekan riječkog Medicinskog fakulteta.

Sud pokušava utvrditi i jeli Alan Bosnar mogao utjecati i na napredovanje u karijeri dvojice liječnika od kojih je uzimao mito. Podsjetimo, USKOK tvrdi da je Bosnar od Mirana Čokla, koji je na optuženičkoj klupi kao i Bosnar i Dražena Cuculića primio najmanje po 118 tisuća kuna, te od Valtera Stemberge 101 tisuću kuna i to od 2008 do 2013. godine. Bosnar se tereti i da mu je neosnovano isplaćeno oko 250 tisuća kuna, na ime varijabilnog dijela plaće iz sredstava stručnih usluga djelatnika Zavoda, iako je znao da on nije obavljao te obdukcije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije