Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovri Kolimbatoviću se sudi zbog lažiranja putnih naloga

Suđenje poljoprivredniku na čijoj je farmi uginulo 199 krava

Foto: Snježana Bičak
1/2
16.02.2021.
u 10:01

Sudu su predočeni novi dokazi koje je optuženik, kako jerekao, pronašao kad je tražio neke CD-ove

Lovre Kolimbatović, poljoprivrednik iz Splita, ovih se dana na Županijskom sudu u Karlovcu brani od optužbi da je lažnim putnim nalozima za 239.858 kuna oštetio poduzeće Lov farme d.o.o. koje je osnovao i kojemu je bio direktor. Županijsko državno odvjetništvo tereti ga zbog zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno da je sporne putne naloge ispisivao od kolovoza 2011. do kraja 2012. godine, dok je poduzeće Lov farme postojalo u Lici, u Jošanima, gdje je imao 199 krava.

Tada je, po riječima tužiteljstva, izdao čak 116 putnih naloga bez pokrića, odnosno za njih nije imao valjanu dokumentaciju kojom bi opravdao i dokazao da je stvarno i odlazio iz Jošana diljem Hrvatske zbog poslovnih razloga vezanih uz Lov farme.

Za uginuće krava spor još traje

Slučaj Lov farmi iz Like javnosti je poznat od 2013. kada je na farmi u samo nekoliko mjeseci uginulo čak 199 krava zbog neadekvatne prehrane. Iz tog vremena, osim tužbe za izvlačenje novca iz vlastite tvrtke preko putnih naloga, Lovre Kolimbatović ima i optužnicu za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinja uskraćivanjem dovoljnih količina hrane i stručne veterinarsko-medicinske pomoći. Taj se postupak još uvijek vodi na Općinskom sudu u Gospiću. Ima i optužnicu za pronevjeru pola milijuna kuna državnih poticaja koje je dobio za Lov farme.

Sutkinja Elma Kaleb Mamić saslušala je nekoliko svjedoka koje je predložio odvjetnik L. Kolimbatovića i koji su govorili o tome da je poljoprivrednik u vrijeme kada je imao farmu krava u Jošanima putovao po Hrvatskoj. Nevjenčana supruga prijatelja iz Zadra govorila je da je Kolimbatović 7 do 8 puta mjesečno navraćao njima u Zadar, kada je dolazio poslom u taj grad, a Vjekoslav Majer iz Požege kazao je da je optuženi dolazio u Kukunjevac u Slavoniju gdje je imao zemlju koju mu je Majer obrađivao. U Kukunjevcu je za optuženog, kazao je svjedok, obrađivao oko 30 hektara zemlje.

Veterinar iz Sinja koji je dolazio na optuženikovu farmu u Jošane svjedočio je da je bilo problema s hranom pa ju je Kolimbatović nabavljao odasvud; iz Virovitice, Karlovca, da je kosio i savski nasip, no ne zna tko je i kako dovozio hranu na farmu. Prisjetio se da je Kolimbatović, primjerice, odlazio u Gospić za potrebe firme. Kazao je i da je na farmi radilo desetak ljudi. Osim izjava svjedoka, sudu su predočeni i novi dokazi; porezni nadzor Porezne uprave iz Splita te prijava poreza na dohodak za razdoblje za koje se tereti optuženika.

Kolimbatovićev odvjetnik naglasio je da su i sporni putni nalozi bili obuhvaćeni poreznim nadzorom nadležne Porezne uprave iz Splita te da njima nisu bili sporni, odnosno da Kolimbatović zbog njih nije porezno kažnjavan, kao i da porezni nadzor oko prijave i plaćanja poreza za firmu Lov farme nije provjeravao putne naloge.

Potvrde za putne naloge?

Predali su i niz drugih dokaza; račune i ostale isprave koje svjedoče da je L. Kolimbatović doista i putovao zbog posla na sve lokacije za koje je naplatio putne naloge. Sutkinja Elma Kaleb Mamić prihvatila je dodatne dokaze uz napomenu da je čudno da je tek sada, gotovo šest godina od podizanja optužnice, slučajno u svojoj kući pronašao te dokaze.

– Tražio sam neke CD-ove i pronašao jedan sa svim tim podacima. Ima još dokumentacije o svemu na farmi u Jošanima, ali novi vlasnik odbio mi je dati tu dokumentaciju, a policija me nikada nije zvala radi toga – kazao je optuženi L. Kolimbatović.

 

Komentara 4

HA
HERCEGOVA@AC
10:25 16.02.2021.

To je kod EKO uzgoja, u farmi je dosta imati 4 m/2 . Sa druge strane, u Lici ima za svaku kravu i 10 Ha zemlje, ali krave postoje dok treba dobiti poticaje, čim dođe neka inspekcija koju ne poznaješ krave uginu- nestanu.

DU
Deleted user
10:12 16.02.2021.

U nekim djelovima Evrope je zakon da na svaku kravu vlasnik mora posjedovati 1 ha zemlje kako bi je ishranio, znači 199 krava jednako 199 ha zemlje.

BU
Budni
22:06 16.02.2021.

Da je nabavio one koje su ispred Vindije u Varaždinu ne bi mu uginule!Jer su plastične!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije