Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sudac Dauster: Svjedoci iz Hrvatske se 'prave mrtvi'

Policajac koji je prvi došao na lice mjesta izjavio je da mu je to što je vidio izgledalo kao pravo smaknuće, kao djelo profesionalaca
04. studenoga 2014. u 19:41 28 komentara 3945 prikaza
Josip Perković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Sudac Manfred Dauster koji vodi minhensk proces bivšim šefovima Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču danas je, četvrtog dana suđenja, rekao kako je zabrinut jer je iz Hrvatske dobio samo jednu potvrdu da je sudski poziv uručen pozvanim svjedocima.

- Zabrinut samo zbog činjenice što se svjedoci iz Hrvatske 'prave mrtvi' - rekao je, dodajući kako sud poduzima potrebne mjere da se svjedoci odazovu sudskom pozivu. Prema procjeni suca Daustera, suđenje hrvatskim obavještajcima moglo bi trajati do jeseni 2015., a zasad su pozvani samo svjedoci optužbe i ročišta su zakazana do kraja travanja iduće godine. U sadašnjoj fazi procesa sud se bavi iskazima ljudi koji su bili na licu mjesta, u garaži gdje je 28. srpnja 1983. godine ubijen hrvatski emigrant Stjepan Đureković.

Policajac koji je prvi došao na lice mjesta izjavio je da mu je to što je vidio izgledalo kao pravo smaknuće, kao djelo profesionalaca. U garaži je, rekao je svjedok, zatekao Krunoslava Pratesa, emigranta i Udbina doušnika, koji je 2008. godine osuđen na doživotni zatvor za sudjelovanje u ubojstvu. Liječnik hitne pomoći rekao je kako je žrtva umrla na licu mjesta, izgubivši dvije litre krvi, od rana na lubanji i prostrijelnih rana. Od početak procesa optuženici se ne samo brane šutnjom, nego nisu odgovarali ni na koje pitanje suda. Sad je pak Mustač htio postaviti pitanje policajcu koji je bio prvi na uviđaju, ali mu to nije dopustio njegov njemački odvjetnik. Proces se nastavlja 10. studenoga, svjedočit će forenzičari, a nakon toga i osobe koje znaju kako je Đureković proveo zadnje dane života.

>>Odjel ‘ex-Jugoslawien’ iz bavarske policije rješava još nekoliko ubojstava

>>Pavlović: Obrana je predala potpuno bezvrijedan dokument

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • ćaćaća:

  zašto i nobilo nije u istoj ulozi kao perković i mustač ?

 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Josipoviću, vidiš, ovo je neka nova, drukčija, bolja Hrvatska, za sada doduše samo u Njemačkoj, ali doći ćete na red i u Hrvatskoj. Ovo ti je put za Drugu republiku, uči se, uči.

 • MXLCLGTG:

  Tko su oni da su odlucivali o tudjim zivotima,to treba smjestiti u prdekanu sa zabranom koristenja vikenda ,posjeta da shvate da se nije dobro igrati bogova.