Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svjedok Bandić nema informacija o otmici Lasića

Trenutni konzul RH u Tuzli i bivši veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić, rođak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, svjedočio je videolinkom pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu o saznanjima koja je kao djelatnik obavještajnih službi u Mostaru početkom 90-ih godina imao
19. siječnja 2016. u 15:28 3 komentara 1379 prikaza
Former General of the Yugoslav secret police, Josip Perkovic (L) and former head of the Yugoslav secret police Zdravko Mustac in the courtroom of the higher regional court in Munich, Germany, 19 November 2014. Perkovic is accused of ordering the assassina
Foto: Reuters/PIXSELL

Svjedočenjem konzula RH Ivana Bandića u utorak je u Muenchenu započelo 86. ročište u procesu protiv bivših djelatnika tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983., na kojem je Bandić ustvrdio da nema saznanja o navodnoj otmici bivšeg dužnosnika savezne Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića. 

Trenutačni konzul RH u Tuzli i bivši veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić, rođak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, svjedočio je videolinkom pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu o informacijama koja je kao djelatnik obavještajnih službi u Mostaru početkom 90-ih godina imao u vezi s tvrdnjama da je bivši čelnik savezne Službe državne sigurnosti Ivan Lasić početkom devedesetih bio otet i ispitivan u vezi sa slučajem ubojstva Stjepana Đurekovića.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster upitao je Bandića je li točna tvrdnja koju je iznio u dnevniku Globus da je bivši emigrantski političar i jedan od glavnih svjedoka na suđenju Perkoviću i Mustaču, Bože Vukušić, oteo Lasića.

– To je slobodna interpretacija jednog novinara koju ja nisam autorizirao. Informacije o Vukušićevoj otmici Lasića su došle do mene preko trećih – rekao je Bandić koji je videovezom svjedočio iz Zagreba.

On je dodao kako tada „nije dobio službene informacije“ o Vukušićevoj otmici Lasića nego da su njega došle „samo glasine“. 

Bože Vukušić, bivši emigrantski političar i djelatnik Saborskog povjerenstva za ispitivanje žrtava rata i poraća koje je djelovalo početkom devedesetih, jedan je od glavnih svjedoka optužbe u procesu protiv Perkovića i Mustača, a dio Vukušićeva iskaza zasniva se i na svjedočenju Ivana Lasića 1992. Vukušić je informacije dobivene od Lasića objavio i u svojoj knjizi „Tajni rat Udbe protiv hrvatskog useljeništva“.

Ivan Lasić je kasnije, svjedočeći pred sudom u Muenchenu, opovrgao navode koje je dao početkom 90-ih tvrdeći da je tada bio otet i da je iskaz dao pod prisilom pa se tako, po njegovu iskazu pred sudom, i Vukušićeve informacije koje terete Perkovića i Mustača zasnivaju na prisilnom iskazu.

Suđenje se nastavlja tijekom poslijepodneva svjedočenjem savjetnika predsjednice RH Vladimira Šeksa, kojeg je upravo Ivan Lasić tijekom svog svjedočenja indirektno optužio za suradnju sa SDS-om.

>> Što znači današnje odbijanje svjedočenja na sudu u Muenchenu?

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • barbaizamerike:

    Anketa : : : Lasica treba oteti I izruciti Njemackoj I pod Hitno napravit Lustraciju

  • golub:

    Gdje su kriminali tu su i Bandići.

  • zovgrdelina:

    ima zato milan,ovo što šalje po institucijama to je udba a postoji zapis.dostavljam i divi te se:provjeravati(možeš svoju mamu),obrađivati(možeš svoga tatu)čuvati i koristiti u skladu sa zakonom.to su šprance udbaške kamarile,milana bandića,njegovog lace učenika josipa perkovića koji je prebija jastreba,itd....nećeš razbojniče..