Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sud odbio nagodbu, odgođen početak suđenja Marini Lovrić Merzel

Osim što je odbio nagodbu sud je, kako doznajemo na pripremnom ročištu, odlučio je iz spisa izdvojiti zapisnik o prvom ispitivanju Žužića u Uskoku
17. svibnja 2016. u 10:07 11 komentara 3379 prikaza
Marina Lovrić Merzel
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel danas ipak nije počelo suđenje jer je sudac Ivan Turudić na pripremnom ročištu zakazanom prije početka glavne rasprave ponovno odbio nagodbu Uskoka s okrivljenim poduzetnikom Željkom Žužićem koji se u zamjenu za priznanje želio nagoditi na uvjetnu kaznu.

Nagodbu sa Žužićem, koji je priznao da je suosumnjičenoj bivšoj SDP-ovoj županici dao sto tisuća eura mita, Turudić je odbio i na pripremnom ročištu krajem prosinca prošle godine.

Uskokova tužiteljica Martina Jaklin kazala je da je sudac Turudić, osim što je još jednom odbio nagodbu, kao nezakonit dokaz izdvojio i zapisnik te snimku Žužićeva ispitivanja u Uskoku u kojem je teretio bivšu županicu. – Zato ne postoji nikakvo uporište s obzirom na to da je taj zapisnik dokaz na kojem je utemeljena optužnica i preduvjet za podizanje optužnice koju je već potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda – kazala je tužiteljica.

Odvjetnici Marine Lovrić Merzel pojasnili su da si je sud zadržao pravo da on odlučuje može li se u određenom slučaju sklopiti nagodba, dodajući da je u Žužićevu slučaju zaključeno da sankcija ne bi ostvarila svrhu generalne ni specijalne prevencije. – Sada vidimo da sve što Uskok servira sudovima više ne prolazi bez upita tako da se njihova statistika od devedeset posto uspjeha u ovakvim slučajevima svodi na razumnije mjere – kazao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti – od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, i Žužića, optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče – predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić. I dok je Uskok uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima "čist slučaj", ona tvrdi da je žrtva političkog progona te da će na sudu dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.

>> Počinje suđenje Marini Lovrić Merzel

Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Ma dajte molim vas..... Samo mi jos treba da me pitate za temu diplomskog rada....

 • grodar:

  Hahahaha ima ona ljude svugdje. Ja da nađem jednu lipu na cesti, zavrsio bi u zatvoru

 • sestrićna:

  partijsko pravosuđe drugaricu oslobađa...