Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOLJA ZA MOĆ

Sudbinu Hrvatske u rukama drže dečki iz Peperminta

Emil Tedeschi, Zoran Milanović
Foto: Screenshot Facebook
1/6
Autor
Marko Biočina
26.12.2012.
u 21:05

Deja vu: sada se gospodarsko-politički moćnici okupljaju u klubu u Ilici i teško je vjerovati da ne razgovaraju i o politici

Nakon tajnovitog susreta ovoga ljeta u privatnosti jedne hvarske vile, druženje premijera Zorana Milanovića, guvernera Borisa Vujčića i vlasnika Atlantic grupe Emila Tedeschija ovoga Badnjaka bilo je poprilično javno. Na predbožićnoj zabavi u zagrebačkom klubu Pepermint jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika puštao je glazbu za DJ pultom, a premijer i guverner su plesali. I pritom se, ako je vjerovati fotografijama, sjajno zabavljali. Kako su na istom mjestu plesali i prošle godine, očito je da predblagdanska zabava u Pepermintu postaje svojevrsnom tradicijom, a druženje te trojice sredovječnih Zagrepčana neformalno je okupljanje najmoćnijih ljudi u državi.

Iz Kačićeve u Ilicu

Dakako, i premijer i guverner i sam Tedeschi, koji očito preuzima ulogu organizatora druženja, te će svoje susrete okarakterizirati kao strogo privatna druženja, strogo odijeljena od funkcija koje obavljaju. Pa iako su i Tedeschi i Vujčić u posljednjih pola godine u više navrata u javnosti iznosili otvorene kritike rada Vlade koju predvodi Milanović, rijetki će tvrdnje o strogoj odvojenosti privatnog i službenog vidjeti uvjerljivima. Uostalom, kada zajedno sjede premijer, guverner središnje banke i jedan od najvećih poduzetnika, koliko je realno očekivati da prije ili kasnije kao tema razgovora neće iskrsnuti i ekonomsko stanje u državi, budući Vladini planovi i prijedlozi kakvi bi oni trebali biti?

Utoliko, ‘trojac iz Peperminta’ budi sjećanja na jednu drugu neformalnu skupinu moćnika u javnosti identificiranu temeljem ugostiteljskog objekta u kojem su se okupljali. Bistro Hennessy, smješten nasuprot odvjetničkom uredu Nikice Valentića i Bosiljka Mišetića u zagrebačkoj Kačićevoj ulici, tako je postao toponim temeljem kojeg su identificirani pripadnici HDZ-ove tehnomenadžerske struje. Dečki iz Hennessyja – Valentić, Mišetić, Vedriš, Škegro, Katičić, Gregurić – utjecali su na ključne političko-ekonomske trendove u državi tijekom proteklih dvadesetak godina. Novi trust moćnih očito je smješten nešto bliže zagrebačkom središnjem trgu – na početku Ilice, u klubu Pepermint – a čine ga trojica Zagrepčana koje, uz društvene uloge koje igraju, povezuje i niz drugih okolnosti.

Kolege iz srednje škole

Zoran Milanović i Emil Tedeschi tako su srednjoškolski kolege – u istoj generaciji pohađali su Centar za upravu i pravosuđe – po tadašnjem obrazovnom sustavu jednu od elitnih zagrebačkih škola. Sva trojica su obrazovani, govore strane jezike i određeni dio života proveli su u inozemstvu. Sada sudbina Hrvatske u velikoj mjeri ovisi i o njima. Na svojim druženjima možda, uistinu, ne razgovaraju o poslu, no to ne znači da su ti razgovori, iz perspektive razvoja države, trivijalni.

>>Milanović i Vujčić na božićnom partyju Emila Tedeschija

Komentara 102

LU
Lujo123
21:12 26.12.2012.

Blago nama! Bože pomozi!

GE
GETNEXT
22:05 26.12.2012.

26.12.2012. u 22:00h havana da....ali me mnogi zbog toga napadaju i čak se svađaju samnom kad im kažem da pokažu što imaju nije stvar glava, kad te radničke glave o ničemu ne odlučuju! pitanje je human resoursa i potencijala kojeoje zamlja može imati vi niste ni na koji način osmislili, optimalizirali niti jednu granu potencijala koje imate, jer ste ignoranti po opredjeljenju i divite se diplomama, koja niti jedna nema vrijednost

IO
Iohannes
21:12 26.12.2012.

Sudbinu HR u svojim rukama drži narod koji za sada još dremucka... A kada se i ako probudi, onda će biti čuda kao i 90-ih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije