Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči referenduma

Sudanski predsjednik: Jug ima pravo na odcjepljenje

Omar al-Bašir
REUTERS
04.01.2011.
u 18:10

Omar al-Bašir posjetio je glavni grad J. Sudana uoči referenduma kojim se okončava građanski rat koji je odnio 1,5 milijuna žrtava i koji je trajao od 1983.

Tijekom posjeta jugu zemlje, kojom predsjeda još od 1989., Omar al-Bašir izjavio je da Južni Sudan ima pravo odcijepiti se ako tako u nedjelju odluči većina na referendumu. Al-Jazeera prenosi da je Al-Bašir rekao i to da vlada u Khartoumu nastoji očuvati jedinstvo Sudana, ali će poštovati rezultate referenduma na kojem će vjerojatno biti rođena nova afrička nacija s Jubom kao glavnim gradom.

Time bi se ispunile i posljednje točke mirovnog sporazuma između juga i sjevera iz 2005. čime je okončan građanski rat koji je izbio još 1983. i u kojem je ubijeno 1,5 milijuna građana. Sudan je inače treći afrički proizvođač nafte (nakon Nigerije i Angole), što je također pridonosilo političkoj nestabilnosti jer je Al-Bašir, koji je na vlasti još od puča iz 1989., mijenjao naftu za oružje.

S odcjepljenjem, pretežno animističkom i donekle kršćanskom jugu pripalo bi oko 50% naftnih polja. Spor s većinskim muslimanskim sjeverom mogao bi iskrsnuti oko sićušnog teritorija Abyei na granici sjevera i juga na koji otpada 25% sudanske nafte, no na referendumu će i Abyei odlučivati hoće li se pridružiti sjeveru ili jugu.

Ključne riječi

Komentara 5

HE
Heli
22:31 04.01.2011.

Medjunarodna zajednica ima plan razbijanja velikih drzva kao sto su:Sudan, Indija, Kina i Brazil.Sudan je prvi na redu a povod je nafta na jugu Sudana. Kasnije ce doci i druge na red.Prvi je otisao Sovjetski savez, sad je na redu Sudan.Jug ce se sigurno otcijepiti ali time nije rijesen problem, jer treba da uslijedi jos jedno otcjepkljenje u okviru Sudana ali opet zbog nafte a sve po instrukcijama Zapada.

OB
-obrisani-
20:48 04.01.2011.

Ako se nakon skoro 30 godina sukoba referendumom raziđu i prestanu ratovati onda je ova odluka sudanskog predsjednika za pozdraviti.

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
21:18 04.01.2011.

Ovome luđaku na slici bi trebalo suditi na međunarodnom sudu. Provodio je etničko ćišćenje, organizirao neuspjeli atentat na egipatskog predsjednika Mubaraka, pljačkao narod... Vladajući sudanski režim je mješavina vojne hunte i islamista koji su se na vlast uspeli 1989. Podržavaju terorizam. Moramo biti jasni do kraja-protiv takvih se trebamo boriti! Ne smijemo zaboraviti ni Kinu koja u svemu ovome ima prste. Možemo se samo nadati da će devetoga siječnja pobijediti kršćani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije