Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KHARTOUM

Sudan optužio Clooneyja da "potpiruje bubnjeve rata"

clooney
AFP
19.10.2010.
u 13:57

Clooney i Prendergast upozoravaju da se mora spriječiti novo krvoproliće poput onog u Darfuru.

Veleposlanstvo Sudana u Washingtonu optužilo je glumca Georgea Clooneyja da "potpiruje bubnjeve rata" uoči referenduma koji se u siječnju treba održati u južnom Sudanu te naftom bogatoj regiji Abyei.

George Clooney i John Prendergast, vođa projekta Enough koji se bori protiv genocida, objavili su u nedjelju u Washington Postu kolumnu o svome nedavnom posjetu Sudanu u kojoj su zatražili da se europske zemlje, Kina i Egipat snažnije odrede protiv vlade predsjednika Omara al-Bashira. Prošlog tjedna o situaciji u Sudanu izvijestili su i američkog predsjednika Baracka Obamu. Clooney i Prendergast upozoravaju da se mora spriječiti novo krvoproliće poput onog u Darfuru.

U dva desetljeća dugom ratu sjevernog i južnog Sudana poginulo je oko 1,5 milijuna ljudi - što od ratnih djelovanja, što zbog bolesti prouzročenih ratom. Rat je okončan 2005. godine, a jedna od odredbi u mirovnom ugovoru predviđala je održavanje referenduma na jugu na kojem bi se građani odlučili žele li ostati dijelom zemlje ili će se odvojiti iz Sudana. Sličan referendum trebao bi biti održan i u Abyei.

Komentara 5

OB
-obrisani-
16:57 23.10.2010.

V

RI
Riznica
18:55 19.10.2010.

Pametnjakovicu cionisticki, pa takvi sigurno ne putuju u juzni Sudan !\"

RI
Riznica
14:17 19.10.2010.

E bas bi George Clooney bolila briga za Sudanom da nije placen cionistickim parama, pa taj ni nezna gdje se nalazi Sudan !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije