Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Sudac od formata ne mora imati 5,0

07.11.2008.
u 15:28

Unatoč golemom pritisku Ive Pukanića i Nacionala, koji se nisu libili tvrditi da je premijer Sanader naručio osudu Hrvoja Petrača, sudac Ivan Turudić uvjerljivo je osudio zagrebačkog kralja kave na 6 godina zatvora za otmicu sina Vladimira Zagorca. Niz zanimljivih presuda nastavio se ovoga tjedna, kad je, nimalo se ne libeći, odlučio oduzeti golemu imovinu Ivanu Vargi, dileru marihuane na veliko. Doduše, to nije prva takva presuda, jer i bračni par dilera, Željko i Vedrana Kalebić ostali su također bez imovine, no za važne presude i dalje su u Hrvatskoj nužni ne tako brojni suci od formata.

Turudić je već jednom bio izvan sudstva, radeći kao pomoćnik ministra Miroslava Šeparovića, a pokušao je postati i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, na kojem radi. No, tadašnja ministrica Vesna Škare-Ožbolt nije ga htjela imenovati, očito pod prevelikim dojmom Turudićeve bliskosti s dijelom istaknutih članova HDZ-a. Spominjao se i kao kandidat za novoga ministra pravosuđa, kad je lani Sanader osvojio drugi mandat, no očito nije bilo dovoljno hrabrosti da se unatoč dijelu medija za ministra imenuje Turudić, iako je bilo jasno da bi bio kudikamo bolji od Ane Lovrin, vjerojatno i od upravo imenovanoga profesora Šimonovića.

Turudić, za razliku od mnogih drugih sudaca koji se od svijeta ograđuju bedemima, govori otvoreno mnogima o sebi, pa i o drugim stvarima, i dobar je s mnogim ljudima. U sudačkim redovima zamjerili su mu kad se nije sklonio ispred kamere koja ga je ‘uhvatila’ u kartanju bele s prijateljima, a nedavno je dao intervju listu studentske udruge sa zagrebačkog Pravnog fakulteta u kojem je govorio ne samo o tome kakvu glazbu voli, od Azre do Idola, nego je priznao i da je na studiju bio kampanjac i – vrlo prosječan student. Sudac koji nije nikakav bezgrešni nadčovjek koji uvijek ima prosjek 5,0, slika je koja se svidjela i studentima, sudeći barem po komentarima na webu.

Turudićeva presuda Petraču prošla je na Vrhovnom sudu, no i bez toga bila je dovoljno uvjerljiva da bi malo tko pomislio kako je Petrač osuđen da bi se udovoljilo međunarodnim političkim faktorima jer je pomagao Anti Gotovini. Ako je Petrač impresionirao Pukija, sudsko vijeće na čelu s Turudićem očito nije, pa ni Pukijeva smrt sad ne može biti dokaz da je u ovom slučaju bio u pravu. Kako bilo, Turudić je bio sudac koji je dopustio Petraču da u sudnici iznese sve što je htio reći o bivšem kompanjonu Zagorcu, što većina sudaca zacijelo ne bi dopustila, pa je na kraju iz toga nastao slučaj dragulja za koje će Zagorec uskoro odgovarati pred sudom.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije